Петър Стоянов: Бареков говори с достойнство

Направи ми хубаво впечатление, че Бареков говори с достойнството на хората, които са били по комунистическите лагери и затвори, а това е моя любима тема. Това каза в интервю за Би Ти Ви президентът Петър Стоянов.

Той илюстрира думите си с примери от Полша и Чехия, където такива хора са създали съпротивителни сили срещу дребните шмекери, бившата номенклатура и ченгетата, създали са друг тип морално-психологическа атмосфера.

Президентът побърза да уточни, че няма нищо общо с присъствието на ген. Уесли Кларк на учредяването на партията на Николай Бареков, каквито спекулации се появиха в интернет.

Той обаче заяви, че макар да не е слушал изявленията на Бареков от учредяването, това, което е прочел в интернет, в много голяма степен му изглежда смислено.

"Това, което казва той за демографията, обръщането на внимание на регионалните проблеми, обръщането на внимание на българските потребители... Ами нека да го кажа направо – лидерите на традиционните партии няма какво да се сърдят на Николай Бареков. Те трябваше отдавна да направят това, което той говори", заяви Стоянов.

Президентът коментира вероятността подобни изявления да не са нищо повече от популизъм.

"Сигурен съм, че много хора ще си кажат, че това са само думи. А неговите привърженици ще отговорят: "Дайте му възможност да видим дали са само думи", подхвърли бившият десен политик.

Стоянов не каза открито, че подкрепя партията на Бареков, но призова да има обективност. Той коментира проблемите в Реформаторския блок и подчерта, че ще си остане седесар.

Станете почитател на Класа