Нови протести на тютюнопроизводителите

Около 2000 души блокираха пътя за Гоце Делчев при село Вълкосел. Тютюнопроизводителите от региона са се събрали на протест, а на мястото са довели и децата си, които са спряни от учебни действия от началото на ефективния протест в петък.
Малко след 9 часа сутринта на пътното платно пламнаха и първите бали с тютюн. На мястото има полицейско присъствие, но на униформените е трудно да убедят протестиращите да освободят движението.
Основните искания на протестиращите са за увеличение на изкупната цена на тютюна и по-разнообразно предлагане от страна на купувачите. По думите на кметът на Сатовча и председател на Сдружението на тютюнопроизводителите Арбен Мименов протестните действия няма да спрат, докато няма ясна позиция по отношение на ниските цени на изкупуване на тютюн.
За пръв път на 10 януари хиляди тютюнджии излязоха на протести и блокираха пътя за Гърция.
Тяхната борба стигна и до София - тогава те подариха бала мюхлясъл тютюн на Ангел Славчев от „Граждански контрол“, а той обеща да я запали пред Министерството на земеделието в столицата. Това се случи във вторник, 14 януари.
В протеста в Гоцеделчевско в края на по-миналата седмица се включи и Николай Бареков. Още тогава той призова държавата да се намеси, защото очевидно става дума за картел.  И в края на миналата седмица около хиляда души от региона, съседните общини и села блокираха за час и половина движението към Гоце Делчев.

Станете почитател на Класа