Васил Велев, АИК: Бизнесделегацията в Китай е сключила само 1 договор

Бизнесделегацията в Китай е сключила само 1 договор. Това съобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Велев уточни, че в Китай са били сключени серия договори за сътрудничество, меморандуми и т. н., но само едно реално споразумение за износ на стоки.
Припомняме, че в петък три от най-големите работодателски организации обвиниха президента Росен Плевнелиев, че ги дискриминира за сметка на КРИБ, към която се е числял преди влизането си в политиката. Те заявиха, че изобщо не са били известени за бизнес делегация в Китай и всъщност са станали жертва на лобизъм.
В Китай е сключен само един договор за износ на продукти от розово масло, обясни Велев. И уточни, че според Търговския регистър фирмата, сключила този договор, е регистрирана набързо - на 18 ноември в края на м. г., и никога преди не е произвеждала, обработвала или изнасяла розово масло.
Компанията, която е сключила договор за продажба на розово масло в Китай, е ЕООД, кръстила се е "Българско розово масло". В бързината не са сменили дори предмета й на дейност, който е продажба на софтуер. С абсолютно същия предмет на дейност на същия човек са регистрирали още няколко фирми - "Лактобацилус булгарикус" ЕООД, "Български винопроизводители" ЕООД с горе-долу същия капитал.
Всичките тези ЕООД-та са регистрирани в края на м.г. и са със седалище в апартамент в "Лозенец". Точно този участник в делегацията е сключил договор за продажба на розово масло
По отношение на розовото масло Велев уточни, че освен в Китай, такива продукти трябва да бъдат сертифицирани в страната – а това отнема поне година и половина.
Той допълни още, че в България има поне две асоциации на фирми, занимаващи се с розови масла, но никоя от тях не е била известена за бизнес пътуването до Китай.
Президентът постоянно говори за морал, но какъв е моралът на подобно отношение?,  риторично попита от своя страна и шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев пред TV7. „Той се срещна с нашата организация единствено преди да го изберат за президент“, призна той. Всичко това са изпуснати възможности за българския бизнес, обобщи Велев.

Чакаме личен писмен отговор на отвореното писмо до президента Росен Плевнелиев, в което питаме защо представители на основните работодателски организации, с изключение на КРИБ, не бяха поканени при посещението му в Китай, коментира специално на Classa.bg изпълнителният председател на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Ако такъв отговор не бъде получен скоро, работодателите ще искат среща с президента по поставения въпрос, още повече, че подобно отношение към работодателските организации се демонстрира още от началото на мандата на Плевнелиев, каза Данев.
Той подчерта, че дори търговският представител на БСК в Китай не е бил уведомен предварително за посещението на президента в страната. Данев припомни, че БСК има рамков договор с Китайската банка за развитие за финансиране през следващите години на проекти на обща стойност 3 млрд. долара.




Станете почитател на Класа