НДСВ: Всеобщото гласуване ще спре изборните манипулации

В българското общество има напрежение по отношение на представителството и българският парламент трябва да представлява по-голямата част от българските граждани.
Това заяви председателят на НДСВ Антония Първанова по време на дискусия за стимулиране на всеобщото гласуване, цитирана от БГНЕС. Според Първанова от по-широкото представителство НС печели по-голямо доверие и възможност за достъп на всички граждани. "В широк кръг дискусии, които сме провеждали, сме разсъждавали как изборните манипулации, който се случват през последните 20 години да оказват по-малка тежест", подчерта Първанова и допълни, че дискусиите са стигнали до това как да бъде стимулирано гласуването.

"Трябва да излеем от идеята за санкции и да помислим за стимули, защото българските граждани са уморени от идеята за санкции", призова Първанова и изрази надежда, че всеобщото гласуване би спряло и инвестицията на корупционни пари в изборни манипулации.

"Идеята на управляващите е Изборният кодекс да стане факт до 20 април, а времето между първото и второто четене ще бъде максимално съкратено", заяви Цецка Цачева от ГЕРБ и изрази опасения, че времето между двете четения не е достатъчно, за да бъдат разгледани всички предложения, които биха постъпили през това време.

"Политиката на ГЕРБ е в посока на всеобщо гласуване, а българските граждани извън страната да имат ограничени условия за гласуване", каза още Цачева, според която тези две направления ще се противопоставят на корпоративния вот, за чието справяне новият ИК не предприема никакви мерки.

"Ние сме за промяна на Изборния кодекс. Трябва да се върви в посока на стимулиране на избирателната активност на младите хора", заяви Емил Василев от ЕНП, а Петя Ставрева от "Обединени земеделци" каза, че новият Изборен кодекс няма да пребори сегашното статукво. Очаквайте подробности.

Станете почитател на Класа