Първанов: Станишев е възнаграден за номинацията на Пеевски

Станишев е възнаграден с медиен комфорт заради номинацията на Делян Пеевски, а в момента сме свидетели на един личен сблъсък между двама души, от която България няма да спечели. Но това не е Първанов - Станишев, а Борисов - Станишев.

Движението АБВ е готово да участва и в парламентарни избори, ако през май има избори „две в едно".

Това каза в студиото на Нова телевизия Георги Първанов, президент на Република България два последователни мандата (2002 - 2012) и председател на Висшия съвет на БСП два мандата (1996 - 2000).
Не бих казал, че има война в БСП. Като върховен главнокомандващ до скоро, много внимателно се отнасям към тази терминология, каза Първанов. Действия, които наподобяват военните, той обаче видя в конфликта между него и медията, която публикува „порция записи от Банкя", според които Бойко и Николай Гигов плащали на Първанов".

Такава компроматна кампания не е имало от години, констатира Георги Първанов. Зад нея той заподозря всички - от крайно ляво, до крайно дясно, които се чувстват заплашени, че АБВ ще дръпне електорат, който им е необходим. Той обяви, че ще съди редакцията на вестника и всеки друг, който твърди, че той има отношения с Борисов.
Първанов отрече всякаква връзка между АБВ и ГЕРБ като заяви: „Основен наш опонент е ГЕРБ, другите партии са ни конкуренция".

В Банкя никога не съм ходил, не зная къде е къщата на Бойко Борисов. От години наред не съм го срещал може би от времето, когато беше премиер и тогава срещите ни са били официални, призна Георги Първанов.
Случаят с партийната книжка на Софиянски беше като детска песничка в сравнение с тази ария на клеветата, добави той.

Очевидно има тежка организация, черен PR, констатира Първанов.
Той отговори на дълго задавания въпрос „Кой?" като заяви, че Сергей Станишев е възнаграден с медиен комфорт заради номинацията на Делян Пеевски. Номинацията на Пеевски беше обоснована много категорично от председателя на партията, припомни още той.

Кадровите решения се вземат на друго място, в кръг, в който участват Сергей Станишев и Делян Пеевски. Около тях има и други хора, но не бих искал да влизам в подробности. От гледна точка на политиката е важно кой поема отговорностите, каза още Първанов. Той в отрече думите му да са обвинение. Той каза: „Това е констатация".

Президентът продължи с критиките като заяви, че вотът на избирателите е бил подменен. Хората гласуваха за едно, получиха друго, каза той и припомни как беше назначен кабинетът - с една формулировка „експертно правителство"; беше прочетен един списък в НС на партията и когато започна дискусията, председателят на партията я прекъсна и никой не разбра кои са хората в правителството.

Очевидно е, че въпреки монопола на БСП в лявото пространство, при това ръководство, което не отговаря на интересите на избирателите, ние оставаме все по-стеснени като избирателна подкрепа, коментира още Първанов, който поясни, че няма намерения да напуска БСП.

АБВ обаче ще се яви с алтернативна листа на евроизборите.

Ние сме с една крачка напред, обявявайки водача на листата си, каза Първанов. Той допусна, че вероятно ще има хора от БСП, които ще гласуват за АБВ, тъй като има много хора, разочаровани от БСП, които не гласуваха на последните няколко избора, но твърдото ядро най-вероятно ще гласува за листата на БСП.
И в това няма никаква драма. Аз не съм ревнив, не съм обидчив. За нас е по-важно освен тези, които не споделят политиката на ръководството на БСП, да се отворим и към други хора от лявото пространство, които не са членове на БСП, каза Първанов. Той не посочи обаче име на партия, чиято регистрация биха ползвали, за да се явят на изборите.

Що се отнася до хипотезата избори две в едно през май Георги Първанов каза: „Имаше време, когато си мислих, че това ще бъде силен ход на управляващите. Но сега си мисля, че това не просто е невъзможно, но и рисково. Рисково за държавата." Той обаче заяви, че АБВ са готови да участват и на парламентарни избори, ако те са заедно с изборите за ЕП.


 

Станете почитател на Класа