В знак на протест: всички от "Атака" свалят имунитета си

Всички депутати на "Атака" ще се откажат от имунитета си в сряда. По този начин те ще изразят протеста си срещу искането на главния прокурор да се свали имунитетът на лидера на партията Волен Сидеров заради скандала на летище Варна. Партийното ръководство отхвърлило идеята Сидеров сам да се откаже от депутатската си защита, защото това щяло да означава, че той признава и поема вината за скандала.

Ден по-рано депутатката от "Атака" Деница Гаджева заяви загадъчно пред БНТ: "Ще бъдете изненадани за имунитетите!"

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание имунитетът на Сидеров да бъде свален, за да може лидерът на "Атака"  да бъде разследван по два члена от Наказателния кодекс - за хулиганство и лека телесна повреда, нанесена на полицай. 

От Прокуратурата са на мнение, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер. 

Скандалът с Волен Сидеров избухна предния уикенд, след като стана ясно, че в самолет, пътуващ за Варна, той се е държал арогантно с жена, дипломатически представител на Франция, искал да ѝ проверява документите, наложило се бордният персонал да успокоява ситуацията, като премести жената в друга част на самолета, но агресията на Сидеров не спряла. 

Историята обаче продължила и след кацането на самолета - в автобуса към летищния терминал и на самото летище. 

Млад мъж направил забележка за поведението на Сидеров, като го нарекъл "простак", при което лидерът на "Атака" и други депутати от партията му се нахвърлили. 

В опит да потуши напрежението се намесил полицай, който бил ударен от Сидеров по лицето. 

От "Атака" имат друга версия за случилото се и според тях няма скандал, а инсценировка на "енергийната мафия", която искала да си отмъщава на "Атака".  

Полицаят не бил удрян, а служителката на френското посолство Стефани Дюмортие, за която не било сигурно дали има дипломатически статут, провокирала Сидеров, като му била казала, че "българите са прости и не заслужават да са в Европейския съюз" и дори му казала F*** yourself ("Ш**ай се", англ. ез.) 

Френското посолство поиска извинение от председателя на "Атака", на което той отвърна, че не вижда за какво има да се извинява и на свой ред настоя за извинение от френското дипломатическо представителство. 

Днес Народното събрание, което трябва да реши за имунитета на Сидеров, ако той самият не се откаже от него, се събира на първо заседание след дълга ваканция.

Станете почитател на Класа