Местан: Политиката е хищник

Политиката е хищник, който изяжда авторитетите. Достатъчен е непредубеден поглед назад в историята на българския преход, за да се убедим в това.

Това казва лидерът на ДПС Лютви Местан пред в. "Стандарт". "Дълъг е списъкът на партии и политици, които изчерпаха своето политическо време. Оцеляването е функция на социалната креативност и това е основната цел и едновременно хоризонтът на Движението за права и свободи. В политиката няма запазени територии. Тезата на д-р Доган, че дори да вървиш в правилната посока, ако не го правиш достатъчно бързо, ще бъдеш застигнат, има силата на аксиома", казва още той.

Според него "кабинетът "Орешарски" работи в изключително тежка политическа среда. Най-тежката, в която някога е работел който и да е кабинет. Въпреки това първите шест месеца са успешни. Правителството тепърва ще разгърне потенциала си, особено ако ситуацията се нормализира".

"Откакто Борисов не е на власт, се възстановява усещането за демокрация, за примата на институционалността над персоната; икономиката дава признаци, че се размразява, което ще доведе до по-адекватна социална политика и повече справедливост. Когато протестът е социално обоснован, правителството дължи отговори и има капацитета да ги даде. Протести с такава природа могат да бъдат предотвратени с адекватни мерки и покрити очаквания. Но самоцелната деструкция, която стои зад непризнаването на изборни резултати и неуважението към вота на избирателите, е нещо друго. Аз уважавам правото на протест, но не мога да толерирам изява на политически комплекси и агресия на партии, които не по моя вина не са на власт или не са успели да прескочат 4%-ата бариера, за да бъдат парламентарно представени поне", подчертава Местан.

Лидерът на ДПС смята, че Реформаторският блок не може да бъде алтернатива на ГЕРБ, защото "май са готови да "пристанат" на Бойко". "В началото на летните протести си повярваха, че могат да бъдат припознати като алтернатива и затова според мен правилно се разграничиха и от БСП и ДПС, и от ГЕРБ. Ентусиазмът обаче им секна бързо, защото за алтернативност само маската на морален цензор и претенцията, че са носители на абсолютната истина, не са достатъчни. Днес избират по-лесното - да се приютят под крилото на Борисов, основния герой в разговора за Мишо Бирата. Не бих искал да заприличат на Янето, който първо уволняваше Бойко, но после му пристана. Борисов несъмнено ще приеме офертата, ще ги приласкае, ще ги приюти дори, но после ще ги асимилира. Апропо, колегата Йордан Цонев отдавна направи подобна прогноза. Жалко, защото онова, което трябва да се реформира, е точно изкривената демокрация като тежко наследство на Борисов-Цветановото управление. Няма как да имаш претенцията за реформатор и да се съюзиш точно с ГЕРБ", казва още Лютви Местан.

Станете почитател на Класа