ГЕРБ ще издигне свои кандидати за главен съдебен инспектор

Обсъждаме имена, които да издигнем като кандидатура, ако останалите политически партии подкрепят нашето предложение за удължаване на срока за номинации на кандидати за главен съдебен инспектор. Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, след като от партията внесоха в деловодството на НС проект за решение за промяна на решението за процедурни правила за избор на главен съдебен инспектор, с който се предлага срокът да бъде удължен до 31.01.2014 г. Атанасова, заедно с колегите ѝ Димитър Главчев и Данаил Кирилов, са вносители на проекта.

“Денят, в който решението беше обнародвано в Държавен вестник, беше последният ден, в който имаше възможност да бъдат предложени кандидати за главни съдебни инспектори във ВСС. Затова правим предложение срокът да бъде удължен, за да има възможност да бъдат издигнати и други кандидатури”, добави Атанасова.

Зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че обсъждат "достатъчно на брой имена" заедно с неправителствени организации, които имат своите идеи.

"Нямаме никакви забележки за кандидата в момента, тъй като не се е провело достатъчно добро изслушване, а към процедурата, която срещна критики от много неправителствени организации", подчерта Главчев, без да коментира скандала със съмнителните имотни сделки на номинираната Веселина Тенева.

"Идеята на нашето предложение за удължаване на срока е именно да се даде възможност за едно истинско състезание", заяви още той.

"На обсъжданията в правна комисия юристите от ПП ГЕРБ споделихме опасенията си, че срокът за номинация е крайно недостатъчен, и че евентуално ще произведе такива последици. Той е кратък и за представянето на кандидатура от съдебната система. Подчертахме, че срокът изтича във ваканцията на Народното събрание, т.е. съгласно правилника, сроковете не текат. В тази процедура кандидатирането се извършва чрез предложения на народни представители. Това време е крайно недостатъчно да се проведат консултации, обсъждания с изтъкнати магистрати и да се направи подготовка за такова предложение", каза Данаил Кирилов.

 

Станете почитател на Класа