Евгени Кирилов с предложение до ЕП по повод провокативно изявление на Ердоган

Евродепутатът Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф в тазгодишния доклад за напредъка на Турция по повод последните изявления на турския министър-председател Ердоган, съобщиха от офиса на Кирилов.

Припомняме, вчера стана ясно, че Ердоган е заявил на предизборна кампания в Кешан, че гръцка Тракия, части от Македония, България и Босна са турска територия

Текстът на предложението гласи: Европейският парламент, вземайки под внимание някои непремерени иредентистки изявления на министър-председателя Ердоган, призовава турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони в съседни страни, която би имала дестабилизиращ ефект върху добросъседските отношения със страни членки на ЕС, както и по отношение на някои страни от Западните Балкани.

Проекторезолюцията ще бъде разгледана в Комисията по външни работи и гласувана в пленарна зала в началото на следващата година.

Европейският парламент всяка година приема резолюции относно докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС, в които дава оценка за процесите и тенденциите в съответната държава.

Кирилов всяка година внася поправки по важните въпроси от двустранните отношения. По негова инициатива в предишните доклади бяха включени текстове за обезщетение на българските тракийски бежанци от Турция, както и за възстановяване на собствеността на имоти на българската патриаршия в Истанбул.

Евгени Кирилов е Член на Европейския парламент от Алианса на социалистите и демократите, Съпредседател на Парламентарната Асамблея ЕВРОНЕСТ, Член на Комисията по външни отношения и на Подкомисията по сигурност и отбрана заместващ член в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент.

Станете почитател на Класа