Овчаров недоволен от политиката на БСП в енергетиката

Бившият министър на енергетиката и дългогодишен депутат от левицата Румен Овчаров остро разкритикува в ефира на БНР кадровите смени в ДКЕВР, както и политиката на БСП и на правителството в сферата на енергетиката. Според Овчаров в момента продължава същата политика по отношение на ДКЕВР, която е била наложена от ГЕРБ – силово налагане на политически решения, които нямат никаква връзка с икономическото състояние на отрасъла.

Овчаров подложи на унищожителна критика и новоназначения председател на ДКЕВР Боян Боев.

„Назначаването на случайни хора на високи постове не могат да решават проблеми. Те се слагат там, за да изпълняват указания. Той няма никакъв опит не само в регулирането, а въобще в енергетиката. Няколко месеца в БЕХ не те правят експерт в независимото регулиране на един такъв отрасъл”, коментира Румен Овчаров.

Бившият министър не пожали управляващите и в критиките си за строителството на VІІ блок на площадката в Козлодуй. Овчаров заяви, че решението за VІІ-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е било взето като по времето на Тодор Живков, коментира Румен Овчаров.

„Бившите ръководители отиваха някъде на посещение, харесваха си нещо, връщаха се в България и ние бързо ръкопляскахме, че сме открили топлата вода”, каза Румен Овчаров, визирайки посещението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ и последвалото решение в Козлодуй да се строи реактор на американската компания „Уестингхаус”, защото, според Стойнев, бил най-сигурният и безопасен в света.

Румен Овчаров изтъкна, че не е против проекта за VІІ блок, но трябва да се спазват предвидените в такива случаи процедури. По думите на Овчаров, не е министърът или БЕХ, който да казва кой реактор е безопасен.

Те нямат отношение към безопасността, те просто трябва да изпълняват изискванията за безопасност, които се формулират от Агенцията по ядрено регулиране, категоричен бе бившият министър на енергетиката.



Станете почитател на Класа