Цветлин Йовчев: С промените в закона за МВР се реже възможността министърът да влияе върху разследванията

С новия Закон за МВР, министърът няма да има възможност да влияе на водени разследвания и посоката, в която поемат. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде „Фокус”. По думите на Йовчев – в новия закон за МВР се залага нова идеология. Министърът няма пряко да има изпълнителни правомощия, по отношение на структурите на министерството. Разграничаваме ясно функциите на политическото и професионалното ръководство, добави Йовчев.
Нищо по отношение на полицейските правомощия не е променено в закона за МВР от 90-та година насам. Абсолютно нищо не е променено, и в сегашния закон и в новия закон. Досега имаше ли случай, аз като министър, да съм забранил протеста? Защо смятате, че сега ще го направя? То е същото, което е и преди. Полицейските правомощия не са променени от 90-та година до сега, каза Йовчев.
За решението за начина на назначаване на главен секретар на МВР, министър Цветлин Йовчев, заяви: „Това, което е заложено в сегашния закон за МВР, е заложено веднага след прехода, и тогава МВР беше военизирано. Главният секретар беше с генералско звание, и беше необходим указ от президента. Второто, което е това беше след промените, една изключително сложна политическа ситуация, при която бяха необходими може би допълнителни гаранции, за това, че процесите ще бъдат демократични. Няма никаквa логика в момента в Министерството на вътрешните работи, професионалната фигура да се назначава от президента”, каза Йовчев.
Съкращаваме само администрация, каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветлин Йовчев, на въпрос за съкращенията в МВР. Той не очаква протести на синдикатите. „Ние имаме много добра комуникация. Подписахме съвсем наскоро едно споразумение със синдикатите. Те са уведомени за това, и са част от този процес. Правим необходимото за това - да се предприемат реални стъпки за подобряване на условията на труд и заплащането на нашите колеги и мисля, че те осъзнават това нещо”, каза Йовчев.

Станете почитател на Класа