Пуснаха платени роми срещу майки в Хасково

Кметът и общинските съветници на Хасково получиха памперси като подарък от Евромайките и недоволните родители от града заради това, че промениха таксите за детските градини и не допуснаха в залата родителите, докато гласуваха решението.
Първоначалната идея на градоначалника Георги Иванов беше родителите да плащат по 70 лв. на месец за детска градина В хода на дебата обаче постъпи предложение таксите да бъдат увеличени диференцирано. Така всички родители на деца до 5 години ще плащат задължително по 30 лв. такса и в зависимост от това доколко децата им посещават или не забавачките ще дават диференцирано до 20 лв. за храна. т.е. по лев на ден. За децата, които са на 5 и 6 години няма да има твърда такса, но те ще плащат по само 3,30 лв. на ден, т.е. за 21 работни дни таксата ще бъде 71 лв.
Майките обаче възразиха на това решение и казаха, че ще се обърнат към Административния съд. Мотивът им е, че Законът за образованието е категоричен и ги задължава да изпращат децата си на забавачка след навършване на 5-годишна възраст. Точно заради това законодателят е предвидил те да не плащат, а разходите да се поемат солидарно от държавата и общината. Според Даниела Колева от "Евромайки" това е малка победа, тъй като таксите за малките деца няма да бъдат увеличени, а решението за малчуганите между 5 и 7 години ще падне в Административния съд.

Докато вървяха обсъжданията пред сградата на Общината се бяха събрали недоволни родители от града, организиран от Евромайките. Сред протестиращите беше забелязан синът на кмета Станислав Иванов, който в компанията на няколко здрави момчета наблюдаваше внимателно недоволните. В същото време негови приятели бяха видени да раздават пари на група роми, които се събраха до Общината. Те останаха на пост до края на самия протест, който приключи с приемането на решението на общинарите.
По-рано кметът на Хасково обяви, че общинските забавачки не са задължение, а възможност и посъветва родителите, ако не им харесва промяната на таксата да дадат децата си на училищата, в частна детска градина или да ги изпратят на село.
Още в 8.00 часа тази сутрин недоволните родители се събраха за втори пореден протест пред Общината в Хасково. Недоволните окупираха сградата на местния парламент половин час преди началото на сесията, на която трябва да бъде гласувано предложението. То беше предвидено в дневния ред на градски съвет за предишния петък, но след намесата на "Евромайки" и организирания от тях протест, сесията бе отложена с една седмица. Събралите се издигнаха плакати "Кмет + наглост = 70 лв.", "Феодална република Хасково".
Даниела Колева от социалната платформа към движение "България без цензура" поиска иронично от градоначалника да въведе входни визи за града, щом толкова е закъсал финансово, но да не бърка в джобовете на семействата.
Оказа се, че високата такса за детските градини постави началото на недоволство в цялата страна. От "България без цензура" съобщиха, че родители от други градове също са готови да излязат на протест, не само заради високите такси, но и заради тъй наречените дарения дарения в градините, които са си чиста проба рекет от учителки и директорки. 

Станете почитател на Класа