СГС отказа да промени гаранцията и на доведения син на Бисеров

Два дни, след като Софийският градски съд (СГС) запази размера на паричната гаранция на бившия зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров, обвиняем за пране на пари и непълна имуществена декларация, магистратите отказаха да намалят и мярката на доведения му син Ивайло Главинков.

Така гаранцията на Главинков, който също е обвинен за пране на пари по делото срещу Бисеров, остава 25 000 лева. "При определянето й е взета предвид степента на обществена опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, възраст и други данни за личността", съобщиха в сряда от съда.

Според магистратите "степента на опасност на престъплението е такава, че придава законосъобразност на определената по вид мярка за неотклонение "парична гаранция" и на нейния размер от 25 000 лева, който в отношението си към предмета на деянието е значително по-нисък".

Бисеров и Главинков са и със забрани да напускат страната. Бившият високопоставен кадър на ДПС има две обвинения – за подаване на невярна имуществена декларация и за пране на пари. Според Софийската градска прокуратура между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. двамата са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро.

Държавното обвинение заведе през октомври делото срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Това се случи три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката "по лични причини". Повод за това станаха три парични превода от сметки на Бисеров в Швейцария към сметки на Главинков в македонска банка, а оттам - към офшорни дружества.

Станете почитател на Класа