Йовчев: Няма планове да се настаняват бежанци в Казанлък

 Няма идея и планове да се настаняват бежанци в Казанлък. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от "Фокус". По отношение на затваряне на полицейската школа в Казанлък, министърът заяви: „След анализа на това какво трябва да се случи като реформа в академията, ще бъде взето това решение”. 
„На наша територия трябва да осигурим нормални условия и сигурност. Преминаваме към затворен тип места за настаняване. Работна група разработва нормативните промени, за да се случи това в най-бърз срок”, заяви Йовчев. 
По повод коментар, че КСНС не е игра, Йовчев заяви: „В даден момент трябва да се реагира по-остро, за да се стреснат много хора, които имат отговорности в този процес. Не мислете, че е някаква емоция. Надявам се да се осъзнае сериозността на този проблем и че единствено може да бъде решен с отговорно поведение и усилия на всички институции”. Вътрешният министър заяви, че няма лоши отношения с президента Росен Плевнелиев след напускането му на президентската институция. „Виждали сме се няколко пъти след това. Много нормално говорим. Личните ни отношения са много добри”, допълни той. 
Трудно бих се ангажирал с конкретна дата за приемането ни в Шенген, каза още вътрешният министър. „Искам да потвърдя, че не само сме изпълнили техническите изисквания, но и на практика показваме, че съвсем успешно и надеждно защитаваме външните граници на ЕС с всичките негативи, които произтичат от това за страната. България в момента поема непропорционално натоварване в резултат именно на това, че спазва коректно своите ангажименти към ЕС”, заяви Йовчев. 
На въпрос кога може да се очаква нова дата за присъединяване на България към Шенген Йовчев заяви: „Предвид ситуацията аз мисля, че и в Европа, и в света едно такова решение е трудно да бъде взето. Нямаме очаквания това веднага да стане и мисля, че това не е най-важното”. 

Станете почитател на Класа