Депутатите ще обсъждат вота на недоверие в НС

Вотът на недоверие ще се обсъжда днес и ще бъде гласуван ден след това - в четвъртък, 17 октомври, предаде репортер на БГНЕС.

Това е втори вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, внесен от ГЕРБ. Депутатите на Борисов го внесоха на 10 октомври и обявиха, че е "за провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата". Заради дебатите в парламента редовното седмично правителствено заседание ще започне половин час след края на дебатите.

БГНЕС припомня, че на 2 октомври народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. Според Лиляна Павлова нито една от подсекторните политики на Министерството на регионалното развитие няма добра реализация. Вотът на недоверие е формулиран в 8 категории - първата е заради нефункционирането на министерството, тъй като от едно работещо министерство бяха създадени две нефункциониращи и неработещи. Това доведе до пълно блокиране на инвестиционния процес и на бизнеса в страната, смята тя. Второ, министерството няма визия и яснота как ще се финансират и подкрепят българските региони, което ще доведе до задълбочаване на различията между тях. Третият - програмата за регионално развитие няма капацитет да бъде довършена, с риск от загуба на средства, а новата няма ясна визия, посочи Павлова. Критиките на ГЕРБ са и към концесионирането на морските плажове, ВиК и пътния сектор.

Станете почитател на Класа