ГЕРБ предлага нова формулировка на референдума за АЕЦ „Белене“

Правителството е съгласно да се проведе референдум за АЕЦ „Белене”, но иска промяна на въпроса. Това стана ясно по време на заседанието на Министерски съвет в сряда.
"Ние заставаме твърдо зад референдума за АЕЦ „Белене”. Настояваме БСП да махне думичката, която прави текста противоконституционен, да го формулират като изграждане на нова ядрена централа“, е казал министър-председателят Бойко Борисов по време на закритото заседание на Министерски съвет.
„За всички българи е ясно, че става въпрос за „Белене”, така че – не е нужно да се говори. И „атомна” не може да бъде. Трябва да е „ядрена”, защото е така по смисъла на закона. Така че сме готови в тази посока да действаме. Затова като приключим тук, Цветанов ще отиде до парламента да им каже още веднъж какво е нашето решение“, заявил още Бойко Борисов.
Малко по-късно в парламента стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще предложи нова формулировка на въпроса за референдума. Това обяви Искра Фидосова.
ГЕРБ категорично е за провеждане на референдум, но във формулировката на БСП има основание за противоконституционност и затова от управляващото мнозинство предлагат нова формулировка: „Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”, обясни Фидосова.
„Казваме „ядрена” енергетика, защото в българското законодателство навсякъде се говори за ядрена, не за атомна. Няма такъв термин, не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели. Не знам какви атоми им плуват в главата”, каза Фидосова. Тя определи въпроса на БСП за референдума като манипулативно зададен.
Предложението за нова формулировка във въпроса за референдума ще бъде разгледано на следващото заседание на правната комисия в НС.
Държим на въпроса за референдума, който е зададен в подписката. Единственото, което приемаме е добавката „чрез държавно участие“. Това каза нв парламента депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов.
Въпросът, формулиран от БСП в подписката, е: „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на централа на площадка Белене”, ,точни Найденов.
„Очевидно е, че има неистов страх в ГЕРБ. На повърхността виждаме измамното желание да се проведе референдум и под тази повърхност се виждат неистовите усилия да бъде отклонено вниманието във всякакви други посоки, включително чрез превръщането на президента в обикновена маша при изпълнение на политическа поръчка чрез отправянето на въпроса към Конституционния съд и разчитайки на решение на КС, с което да се обезсмисли референдума”, коментира Найденов.
Депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров пък припомни, че централата в Козлодуй се казва АЕЦ, а не ЯЕЦ. Той припомни и името на Международна агенция за атомна енергетика. Добрият вариант е правителството да поиска езиковият институт на БАН да реши този спор, каза Димитров. „Ако няма атом, няма и ядро. Става въпрос за разлагане на ядрото на атома, допълни той.
 „Нека тези депутати от ГЕРБ се решат и да обявят, че подписите на над 700 000 българи нямат значение за тях, че тези хора са неграмотни и не знаят какви са интересите на България. Ако от ГЕРБ са искали да правят референдум с такъв въпрос, да са го направили”, каза Петър Димитров.

Станете почитател на Класа