Кабинетът предлага задължителна застраховка за общинските имоти

Общините да бъдат задължени да застраховат имотите публична общинска собственост срещу "природни бедствия и земетресение" - тази идея фигурира между измененията в Закона за общинската собственост. Това предложи министъра по управлението на евросредствата Томислав Дончев на заседанието на МС в сряда.
Задължението ще е валидно за всички имоти публична общинска собственост, а кои от имотите, които са частна общинска собственост, да се застраховат, ще решава общинският съвет. От правителствената пресслужба уточняват, че мярката е разработена съвместно с Националното сдружение на общините и цели при евентуално бедствие последиците да се преодолеят по-безболезнено.
Мярката се въвежда след земетресението от 22 май и вторичните трусове, които нанесоха щети върху жилищни и общински сгради в района на Перник и София.
"Местните власти, когато застраховат публичната общинска собственост, задължително да включват риска от земетресения в застраховките. Нещо, което към момента не беше уредено. Колегите от МРРБ подготвят аналогичен текст в Закона за държавната собственост и оттук нататък остава тежкият въпрос по какъв начин на държавно ниво се уреждат нещата с частните сгради, което е последната стъпка" - коментира Томислав Дончев по БНР.

Станете почитател на Класа