БСП: Финансите на общините бележат спад

През последните години финансите на българските общини бележат спад. От близо 5 млрд. лв. средствата са спаднали до 4,2 млрд. лв. Отчетното число за първите шест месеца на тази година за българските общини е 160 млн. лв. Това заяви във вторник депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.
„Цялостната политика, която води България, е концентрирана към повишаване на стандарта на живот в София и изоставане на другите по-малки райони. Ние сме сбъркали като държава териториалното си развитие. Методиката на финансовото министерство е за устойчивото финансово състояние на общините“, каза Михалевски.

От БСП ще направят предложение за промяна в новия Закон за публичните финанси, който в първия си вариант бил неуместен и зачертавал процеса на децентрализация.
Димчо Михалевски попита финансовия министър Симеон Дянков защо над 100 милиона лева допълнително бяха предоставени на определени български общини без санкцията на Народното събрание. Според него политиката на ГЕРБ е "за едните може, за другите - не може".
Михалевски изрази мнение, че финансовото министерство е направило методиката за финансиране на общините, за да утвърди метод за раздаване на средства в предизборната година, която предстои.
„Натискат се общините да вдигат местните данъци и такси. От тази методика ще спечелят само най-богатите общини. Догодина ще се наливат много пари с изборна цел в големите общини. Трябва да има еднакво отношение към общините, защото това е отношение към гражданите, а не към кметовете и към това от коя партия са“, заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и бивш кмет на Смолян Дора Янкова.
"Няма как общините да преглътнат това, че им се отнемат правомощия. Има разделения на властите и няма как един министър, било то финансов да си издърпа всички правомощия и кметовете да стоят пред него като ученици", каза още тя по повод на готвените законови промени в сферата на публичните финанси.

Станете почитател на Класа