Слави Бинев нарече случая със задържаните моряци „новата Либия”

Ще търся европейска защита на българските моряци. Това заяви mредседателят на ГОРД Слави Бинев в петък в Монтана. „Това е новата Либия! За втори път десет години след Иван Костов Бойко Борисов произнася присъда на български граждани и ги оставя на произвола на съдбата в чужбина”, заяви Слави Бинев.
Той поиска еднозначен отговор от премиера на следните два въпроса: Ако българското правителство е имало предварителна инфомация, защо не е взело мерки да предотврати инцидента? Това е превенция в полза на националната сигурност на България и международният ни авторитет; Ако нашето правителство не е знаело, то защо Борисов излъга, че е участвал в разработката и разкриването на акцията?
ГОРД настоява българското правителство да осигури професионална защита на българските моряци. Слави Бинев ще търси защита на правата на българските моряци и възможност за изслушване пред Европейската комисия „Антимафия“.
Вторият акцент от пресконференцията беше представен от Юлияна Дончева, заместник-председател на „Новото време” относно предстоящото разглеждане и приемане на Бюджет 2013.
Водещ приоритет за ГОРД е българското образование, което не заслужава мизерните 3,1 % от БВП, най-ниският процент за последните 10 години. Ние настояваме за 4,5 % от БВП за насърчаване на науката и развитието на обществото, каза Дончева.
По отношение на поредният „подарък“ от нови 20 милиона за МВР, ГОРД предлага парите да бъдат използвани целево за работата на полицаите, а именно: осигуряване на постоянно полицейско присъствие в най-малките населени места, с цел опазване сигурността на хората, техните имоти и земеделска продукция; полицейско присъствие до всяко българско училище с цел превенция от наркоразпространители и престъпници и адекватно увеличение на заплатите на полицаите, допълниха от ГОРД.

Станете почитател на Класа