Борисов мести във военното НДК част от СРС и СРП

В т.нар. военно НДК ще бъдат преместени наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура, заяви министър-председателят Бойко Борисов след като заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на правосъдието Диана Ковачева проведоха среща с председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и и.д. председател на СРС Методи Лалов. Това съобщиха от  Правителствената информационна служба.
В съобщението пише, че Янева и Лалов са благодарили за усилията , които полага правителството за намиране на адекватни решения на наболелите проблеми.  По време на заседание на Министерския съвет, което  ще се проведе в сряда,се очаква да бъде разгледано решение за предоставяне на 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната по бюджета на Министерството на правосъдието, за да може в бизнес сградата с хотелски комплекс в центъра на София, т.нар. военно НДК да бъдат преместени наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура. „По този начин осигуряваме адекватни условия за работа на около 600 души, включително и на хората от администрацията – деловодство, архив. Въпреки преместването, няма да отнемаме правото за ползване на сградата на Софийския районен съд.”, категоричен е премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата. Той допълни, че държавата ще отпусне допълнително средства в размер на около 4 млн. лв. на Столична община, свързан с реализацията на проект, чрез който да бъде изграден подземен паркинг, удобен за служителите.
В сряда правителството ще обсъди отнемането поради отпаднала нужда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” правото на управление върху част от имот – публична държавна собственост. Той се намира в гр. София, местност „Лагера”, бул. „Цар Борис III” N54 (сградата на ГУСВ). „Ще предоставим безвъзмездно терена за управление на Министерството на правосъдието, за нуждите на около 500 души от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.”, заяви министър-председателят. Той подчерта, че за целта от държавния бюджет ще бъдат осигурени 6.9 млн. лв. Имотът обхваща трети, четвърти и пети етаж на административната сграда и 10 паркоместа.
Министър-председателят допълни, че ще бъдат опуснати и поетапно 90 млн. лв. през следващите три години за строителството на съдебна палата в гр. Варна, ако преговорите със строителя завършат успешно.
“Сградите, които към момента се ползват от магистратите и служителите на органите на съдебната власт на най-натоварения съдебен район в страната не удовлетворяват нуждите от подходящи условия за изпълнение на функциите им. Необходимостта от намирането на подходящ имот, съобразен като функционалност и площ със специфичните потребности на правораздавателната дейност доведе до реализиране на инвестиционните намерения на Министерството на правосъдието по преустройство.”, изтъкна министър Диана Ковачева.

Станете почитател на Класа