България е на 73 то място по здраве в класация на „Блумбърг“

България заема 73 място с 47,54 точки в класация на агенция „Блумбърг“ за състоянието на здравето на световното население.
Първата тройка – страните с най-добро здраве  - са Сингапур (89,45 т.), Италия и Австралия, следвани от Швейцария, Япония и Израел. САЩ са едва на 33-то място след Чехия, преди Босна и Херцеговина. България е следвана от Сърбия, Румъния е 69-та. От страните в Централна и Източна Европа най-напред е Словения (25-та позиция). На последното 145-то място е Свазиленд.
Рейтингът се базира на данни на СЗО, ООН и СБ. Експертите оценяват два комплексни показателя за всяка страна, чието население е над 1 милион души. Първият отчита фактори като очаквана продължителност на живот при раждане, детска смъртност, смъртност в три възрастови групи (до 14 г., от 15 г. до 65 г. и над тях) с основните причини, брой на доживелите 65 г. и др.
Вторият показател взима предвид различните рискове за здравето – дял на глава от населението на хората, които пушат и пият, имат повишено кръвно налягане, по-висок холестерол и захар в кръвта. Отчетени са и обхватът на ваксиниране на населението, ХИВ носителите и др.
Пълната класация може да бъде видяна на сайта на „Блумбърг“.

Станете почитател на Класа