ГЕРБ изпълнили 100% обещанията в сектор МВР

ГЕРБ е изпълнил 100% предизборната си програма в сектор МВР. Това обяви във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов в доклад пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, отчитащ постиженията и реформите на подчиненото му ведомство за трите години, откакто той е на власт.
Според изводите от направената презентация повишена е сигурността на гражданите, „ограничени са проявите на тежката и организираната престъпност във всички сфери на обществения живот“, възстановено е доверието на европейските партньори и НАТО и пътищата на страната са станали по-сигурни.
Изнесените данни отчитат спад на домовите кражби с 20,2% за последната година. 16,8% по-малко са и регистрираните престъпления против личността и собствеността на гражданите. Вътрешният министър отчете също и „най-голямото намаление на посегателства срещу МПС от началото на прехода“. Пожарникарите пък показвали „истински патриотизъм“, когато се борели с огъня в определени невралгични зони.
Според изнесената статистика към 1 юли в МВР работят реално 53 440 служители, а щатните места са 55 170. Към юли 2009 г. реално работещите за вътрешното министерство са били 55 106. Това означава съкращения на 1600 души по време на мандата на ГЕРБ. Цветанов припомни и че служителите на „Гражданска защита“ и телефон 112 са преминали към МВР след премахването на Министерството на извънредните ситуации.
25 са законодателните промени в сектор борба с престъпността, приети от ГЕРБ през последните три години, каза още вицепремиерът и зам.-председател на партията. Цветан Цветанов се похвали, че за първи път парламентът има реален контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС). Отчетен беше напредък и по отношение ефективността на досъдебните производства. Освен 2000 щатни дознатели допълнително 6000 служители на МВР са били обучени да извършват процесуални действия през последните две години, което също допринесло за подобряване на досъдебната фаза.
Цветанов каза, че вече е доволен от взаимодействието и с мобилните оператори, които при нужда  давали в рамките на два часа разпечатки за разговорите на разследвани.
Председателят на вътрешната комисия към Народното събрание Анастас Анастасов похвали МВР, понеже „постигнатото през тези три години няма аналог в най-новата ни история“. На доклада на министъра обаче присъстваха единствено депутати от управляващата партия, които не направиха никакви коментари по изложеното от Цветан Цветанов.

Станете почитател на Класа