Ана Страшимирова оглави КЗД

Специалистът по морско право Ана Страшимирова ще оглави Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Това реши в четвъртък парламентът със 143 гласа „за“ и 6-има въздържали се.
Депутатите попълниха и останалите четирима членове на КЗД от квотата на Народното събрание. Мандатът на старата комисия изтече още през април м.г., но тя продължи да работи, тъй като заместници така и не бяха предложени досега.
Мнозинството отхвърли номинациите на Синята коалиция и РЗС за членове на КЗД. Това бяха съответно Полина Кирилова и Евгений Сачев.
За сметка на това от ГЕРБ одобриха предложенията на ДПС, БСП и „Атака“.
Хората на Доган посочиха досегашния председател Кемал Еюп за редови член. Човекът на  БСП пък ще е бившият зам.- министър от тройната коалиция Баки Хюсеинов, който ще е и  зам.-председател на КЗД.
Неочаквано „Атака“ също предложиха член, макар че стара тяхна теза е, че дискриминационната комисия е „куха, паразитна структура“ и следва да бъде закрита. Мнозинството пък още по-странно гласува в полза на кандидата на националистите – Атанас Мусурлиев, за сметка на  сините и РЗС. Тодор Димитров от ГЕРБ коментира пред klassa.bg, че тяхната група в случая е гласувала не по политически мотиви, а по съвест – според качествата на номинираните.
Петият одобрен от НС бе Сабри Ахмедов, предложен пак от ГЕРБ.
Новата шефка на КЗД Ана Страшимирова заяви, че след смяната на ръководството „няма да има сътресения“. Тя обеща приемственост от предшественика й Кемал Еюп, който досега й бе началник, тъй като Страшимирова изпълняваше ролята на регионален представител на комисията във Варна.
КЗД се състои от 9 членове – петима от квотата на парламента и четирима от президента. Държавният глава Росен Плевнелиев огласи своите номинации на 28 юни, подлагайки ги на своеобразно обществено обсъждане в седемдневен срок. Досега обаче не е обявяван официален указ на Плевнелиев за назначаването им.

Станете почитател на Класа