Плевнелиев: България вече е в избори, чакат ни политически битки

Вече много добре се знае, че България е в избори, и оттук нататък през следващите 16 месеца наше ежедневие ще бъдат политическото противопоставяне и битките. Това каза президентът Росен Плевнелиев вчера, след като посети военната авиобаза Крумово.
В качеството си на главнокомандващ на Въоръжените сили той награди с ордени „За военна заслуга“ бойци от авиобазата, отличили се по време на спасителните операции при наводнението в с. Бисер.
Държавният глава обаче категорично отказа да коментира вербалната война между различни политически опоненти, станали особено актуални през последните дни.
„Президентът не е част от политическите битки, затова аз ще съм последният, който ще коментира темата „Първанов срещу Станишев“ или „Първанов срещу Борисов“, обясни Плевнелиев, изтъквайки надпартийността на президентската институция.
Според него все пак е хубаво, че има политическо противопоставяне, „защото това е част от демокрацията“. То все пак трябвало да бъде в рамките на добрата етика. „За мен е важно държавата да бъде ориентирана към честни и нормални правила на играта, които се надяваме, че ще виждаме оттук нататък“, подчерта Плевнелиев.
Президентът коментира и проблема с високите цени на горивата. „Може да втръсне на всички в държавата, но аз ще повтарям постоянно - енергийна ефективност, енергийна либерализация, и ще настоявам за мерки и от парламента, и от изпълнителната власт“, каза президентът.
Решаваща стъпка в тази посока ще бъдат първите копки на газовите връзки с Гърция или Румъния, което би означавало прекратяване на зависимостта от един монопол, обясни Плевнелиев. Това според него трябва да се случи задължително още тази година.
Той поиска държавата да задели не 40-50 милиона, а 500 млн. евро за саниране на жилищните сгради – „това ще са наистина конкретни мерки“.
Държавният глава не пропусна и проблемите в здравеопазването. „Важно е България да има здравна реформа, като се предприемат веднага малки стъпки в правилната посока“, заяви той. Основните приоритети според Плевнелиев са въвеждането на електронна здравна карта и старт на реформите в „Спешна помощ“.
„Българският народ има пълното основание да спи спокойно, защото Българската армия има достойни синове“, каза още президентът.

Станете почитател на Класа