Включват синдикатите в обществените съвети към президента

Президентската институция ще продължи да бъде активен партньор при решаването на значимите социални въпроси у нас. Това заяви вчера президентът Росен Плевнелиев при срещата си с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. Имаме своите добри контакти с профсъюзните организации и този диалог ще се развива и в бъдеще, допълни държавният глава.
Росен Плевнелиев и Шарън Бъроу се обединиха около позицията, че Глобалният пакт за заетост на Международната организация на труда, чиято цел е намирането на работещи мерки за възстановяване на националните икономики от кризата и по който България е една от десетте пилотни страни, ще докаже своята приложимост и ще подобри показателите на страната ни в реалната икономика и социалната сфера. Двамата подкрепиха и тезата, че дори и малки по обем инвестиции в енергийната ефективност и “зеления икономически растеж” водят до качествено подобряване на бизнес средата и създават предпоставки за съществено увеличаване на заетостта. Според Плевнелиев тези въпроси ще намерят своето решение с определянето на приоритетите в процеса на актуализиране на националната енергийна стратегия.
“В България не се чувстваме добре, когато заемаме първото място в европейските класации по най-ниски доходи, енергоемкост на производството и лоша инфраструктура, и ще направим необходимото да променим това”, каза държавният глава. Той запозна Шарън Бъроу с подготовката на страната ни да изготви през 2012 г. своята национална програма “България 2020”, като част от общоевропейската стратегия “Европа 2020”. Президентът Плевнелиев подчерта, че в работата на обществените съвети към президентската институция ще бъдат включени и представители на синдикатите, научните среди, експерти от неправителствени организации. Председателите на КНСБ и КТ “Подкрепа” приветстваха готовността на президентската институция да участва активно в търсенето на ефективни решения на въпросите за икономическото развитие, екологията и социалната сфера. От своя страна Шарън Бъроу изрази удовлетворение от активната социална и експертна дейност на водещите синдикални организации в България и подчерта нуждата от възстановяване на доверието на обществото в социалния диалог и спазване на поетите вече ангажименти.

Станете почитател на Класа