НАП издействала политиците да крият доходи от бордове

733 000 лв. са получили висши политици през 2007 г. от участието си в бордове на дружества. Това става ясно от отговор на Сметната палата на запитване от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. Става въпрос за четирима министри, 22 зам.-министри и 11 души – началници на политически кабинети, парламентарни секретари и ръководители на звена „Връзки с обществеността“.
След 2008 г. обаче вече не можело да се направи сверка кои от допълнителните приходи са в резултат от участие в контролни органи и кои от друго, каза вчера на специална пресконференция в парламента самият Главчев. Сега вече доходите от наеми, преподавателска дейности и др. подобни били в една графа с горепосочените възнаграждения. Това станало в резултат на решение на НАП през 2008 г. Тогавашната директорка Мария Мургина променила формата на данъчните декларации на политиците. Предполага се, че това е станало именно за да се прикрият доходите от участие в бордове, които често са много по-големи от заплатите на висшите административни ръководители.
Сред министрите с бонуси от бордове през 2007 г. са Румен Овчаров с 63 000 лв., Нихат Кабил – 19 000 лв., Емилия Масларова – 3600 лв., Пламен Орешарски – 4700 лв.
Главчев съобщи и за огромни несъответствия „между декларираните доходи по договори в Публичния регистър и декларираното в НАП“ за 11 от оповестените политически лица, които възлизали общо на около 320 000 лв. Най-фрапиращ е случаят със зам.-министъра на икономиката и енергетиката през 2007 г. Йордан Димов, при когото разминаването е на стойност 103 000 лв.
От своя страна представители на левицата вчера призоваха ГЕРБ да обяснят от каква дейност са допълнителните възнаграждения на зам.-министрите през 2010 г. В края на миналата седмица БСП изнесе данни за бонуси в изпълнителната власт. Според лидера на социалистите Сергей Станишев от ГЕРБ трябва да отговорят откъде идват тези средства – дали от допълнително материално стимулиране или от участие в бордове.
Станишев припомни, че съгласно закона за предотвратяване конфликтите на интереси зам.-министрите могат да бъдат в бордове на държавни дружества, но без да получават възнаграждения от тази дейност.

Станете почитател на Класа