10 страни с най-благоприятни условия за корупция

Корупцията е основен проблем в развиващите се и дори при развитите нации, пише Си Ен Би Си. Тя има потенциал да спъне икономическия растеж и да изплаши инвеститорите. Всяка година от световната организация Transparency International изнасят индекс, който показва нивото на корупция в публичния сектор на 183 страни. В дъното на класацията са се оказали страни като Северна Корея и Сомалия, които са едни от най-корумпираните. От Си Ен Би Си обаче са избрали други, по-интересни примери за корупция. Те не са съвсем в края на класацията, но са блестящи примери за прогнил публичен сектор.

Туркменистан е на 177-а позиция от общо 183 държави в списъка на Transparency International. Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е около 8274 долара. Въпреки че по този показател страната участва в Топ 100 по индекс на прозрачност, тя е с едни от най-лошите показатели. През 2010 г. се оказа в дъното и на друго подобно изследване, организирано от Revenue Watch и Transparency International. То имаше за цел да измери нивото на откритост на правителството в 41 богати на ресурси държави.
Туркменистан се отдели от СССР през 1991 г. и проведе първите си истински избори за президент през 2007 г., след като доживотният държавен глава почина тогава. Наскоро настоящият президент, получи подкрепа за втори мандат в срок от още 5 години. След успеха му западният свят определи избирането му като измама и „типична фалшива демокрация“.

Екваториална Гвинея е малко по-високо в класацията от Туркменистан. Тя е на 172-ро място по корупция и БВП на човек от 34 732 долара. Активите на Теодоро Нгуема Обианг Мангуе, министър на земеделието и горите и син на президента, както и на цялата управляваща династия са били разследвани от САЩ, Франция и Испания. Според министерството на правосъдието на САЩ  Теодоро Нгуема Обианг Мангуе е натрупал милиони на гърба на подкупите и рекета, упражняващ върху водещи щатски компании, които са искали да развиват бизнес в страната му. Адвокатите му твърдят, че всичките му активи са законно спечелени.
Във Франция властите са конфискували 11 коли за повече от 6 млн. долара от семейството на Обианг. Тези действия са били част от разследване на активите на управляващите династии на Габон, Екваториална Гвинея и Република Конго. Случаят доби популярност и като „примера на незаконните облаги“. Правителството на Екваториална Гвинея е възразило срещу изземването на активите, наричайки действията „неоправдани“ и в разрез с международното право.

Венецуела си поделя 172-ро място с Екваториална Гвинея по индекс на корупция. В тази страна обаче БВП е едва 12 233 долара. Правителството на южноамериканската държава играе важна роля в икономиката и е направила малко, за да премахне неясните или прекалено силни регулаторни ограничения, които увеличават възможността за корупция, твърдят от Freedom House. В доклад на същата организация се посочва още, че военните и полицията са склонни към корупция. Като добавка към всичко това, във Венецуела има силна „антимедийна реторика“ от страна на правителството. Има практика и на сплашване на медиите въпреки конституционните права за свобода на пресата.

Следващата в списъка е Ангола, на 168-а позиция и БВП от едва 6120 долара. От март 2011 г. младите хора в страната организират митинги, в които протестират срещу корупцията и лошото управление на президента Жозе Едуардо душ Сантуш, който е на власт от 32 години.
Производството на петрол, заедно със свързаните с това дейности, формират около 85% от БВП на Ангола. Въпреки това само две от осемте петролни и газови компании, които оперират там, признават за рушвети под масата към правителството, сочи доклад на Transparency International. Нито една чуждестранна компания в този сегмент не реализира печалби. Откритостта на приходите от петрол е от решаващо значение, защото се очаква държавата да произвежда около 2 млн. барела петрол годишно до 2014 г. Въпреки това количество почти две трети от населението в страната живеят с по-малко от 2 долара на ден.

Парагвай е на 154-то място сред 183 страни по корупция и с БВП от 5181 долара. Настоящите управляващи обещаха да намалят нивото на подкупите и да увеличат прозрачността в управлението. Въпреки това докладите на Freedom House показват, че съдебната система е силно корумпирана. Организацията Freedom in the World също твърди, че многократно случаите на корупция остават ненаказани, защото съдията отсъжда в полза на богатите и могъщите. Политиците също оказват влияние върху съдиите и възпрепятстват разследвания. Има практика и на незаконни задържания от страна на полицията, както и насилие над затворниците.

Украйна е на 152-ра позиция по корумпираност с БВП от 6721 долара. Около 59% от жителите в страната вярват, че действията на бившата съветска република в борбата с корупцията са неефективни по данни на Transparency International. Освен това основните политически партии там показват слаба воля за овладяване на този проблем.
Имаше опасения за спекулативно преследване през 2010 г. и 2011 г., когато обвинения в злоупотреба със служебно положение и/или злоупотреба с държавни средства бяха повдигнати срещу бившия министър-председател Юлия Тимошенко и някои членове от нейния кабинет. Въпреки това правителството заяви, че прокурорите не преследват опозицията. Тимошенко беше осъдена през октомври на седем години за превишаване на правомощия. Тя трябва да възстанови и 188 млн. долара на държавата.
Не много по-назад остава и Русия. Тя е на 143-то място и БВП от 19 840 долара. От всички компании в развитите икономики тези в Русия се оказват най-склонни да плащат подкупи според Transparency International. Въпреки това страната подписа международно споразумение за наказателно преследване на руските фирми, които плащат подкупи.
Други обвинения посочват, че съдебната система в държавата не е независима и е обект на манипулации от страна на политическите власти. Спазването на човешките права в някои области на Русия също е нарушено.

Беларус си разделя 143-тото място по корупция с Русия и има БВП от 13 928 долара. Тя спечели независимост от Съветския съюз през 1991 г. и се управлява от авторитарния лидер Александър Лукашенко. Корупцията там се подхранва от цялостната липса на прозрачност и отчетност в управлението на държавата според Freedom House. Според САЩ властите в страната превръщат свободата в режим на репресия.

Още една държава от бившия блок на СССР влиза в класацията на Си Ен Би Си като лош пример за подкупност. В индекса на  Transparency International Азербайджан е на 143-то място с БВП от 9943 долара. Според Държавния департамент на САЩ човешките права в страната са силно поругани, насилието срещу журналисти и демонстранти също не е необичайно явление, а задържаните понякога са измъчвани. Като добавка 47% от хората са плащали подкуп за достъп до поне една от деветте основни обществени услуги за последните 12 месеца, сочат данните на Transparency International за 2010 г. Институтът за правни консултации в богатата на петрол страна също е получил над 30 хил. оплаквания. Повечето от жалбите са срещу съдебната система.

Ливан е на 134-та позиция по корупция с 14 067 долара БВП. Над 82% от ливанците твърдят, че корупцията се е засилила през последните три години. Около един на трима ливанци е трябвало да платят подкуп, за да ползват обществена услуга. През миналата година звеното на Transparency International в Ливан е стартирало кампанията „Събуди се за корупцията“.

Станете почитател на Класа