Премиерът освободи Тодор Коларов, президентът се изненада

Министър-председателят Бойко Борисов подписа в събота оставката на председателя на Комисията за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, Тодор Коларов. Тя бе подадена ден по-рано с мотивите, че "липсва реформаторско мнозинство в комисията и политическа подкрепа от Народното събрание и президента".
Коларов се задържа по-малко от година на поста, след като наследи на него скандалния Стоян Кушлев, станал известен с роднинските назначения и с огромните заплати, които бе определял на себе си и на приближените служители в комисията.
С последните си действия Коларов изненада и дори ядоса премиера Бойко Борисов.
Нищо не налагаше той да ме пресира и да ми извива ръцете, давайки тази оставка, мислейки, че аз ще положа огромни усилия за един месец да разместя всички хора в комисията, коментира Бойко Борисов. По думите му той веднага я разписал, защото имал принцип: който иска да работи за оставката, не трябва да му се пречи да си отиде.
Аз съм изненадан, че Коларов в своята обосновка твърди, че има неразбиране и липса на подкрепа от страна на президентската институция, коментира и президентът Росен Плевнелиев. Той уточни, че при неотдавнашната си среща с Коларов му е декларирал подкрепата си и се уговорили за скорошна нова среща.
В края на април 2011 г. Борисов лично представи Коларов като своя избор сред 20 кандидатури за нов шеф на комисията. Коларов бил препоръчан от тогавашния министър на правосъдието Маргарита Попова и от вицепремиера Симеон Дянков.
Два месеца след като оглави комисията, Коларов поиска оставките на двама от членовете й от парламентарната квота, а по-късно и на трети, но не ги получи.

Станете почитател на Класа