Предложиха за съдебен инспектор магистрат, отказала да регистрира СДС

Съдия Димана Йосифова, която през 2009 година излезе с решение за отказ да регистрира новото ръководство на СДС с председател Мартин Димитров, е предложена за инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Номинацията потвърди пред „Класа“ Светослав Тончев от ГЕРБ, който заедно със съпартиеца си Ивайло Тошев се е подписал под документа, качен на сайта на правната комисия. Срокът, в който депутати можеха да предлагат кандидати за съдебни инспектори, изтече миналия петък.
Коментарът на народния представител от ГЕРБ за това, кога ще се обсъжда номинацията, бе лаконичен: „Ще видите през седмицата.“
Йосифова е съдия в Търговското отделение на Софийския градски съд, а името й нашумя през 2009 година около отказа й да регистрира новото ръководство на СДС с председател Мартин Димитров. Тогава решението на Йосифова направи впечатление с политическите аргументи в него. Според него разпоредбите на устава, чрез който са проведени първите вътрешнопартийни избори, са „неясни, неточни и противоречиви. Не дават основание на съда да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции“. Тогава лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че „съдът е използван за политически цели“. Решението на Йосифова бе отменено от Върховния касационен съд.
Това решение съдържаше повече политически, отколкото юридически оценки, коментира пред „Класа“ Иван Сотиров, член на Националния съвет на СДС. „Хора, които участват в структура като Инспектората към Висшия съдебен съвет, би трябвало да са пример за принципност, професионализъм и доблест“, каза Сотиров. Той се усъмни, че назначението на Йосифова ще бъде полезно на фона на предстоящата съдебна реформа.
В „Атака“ нямаме отношение към номинацията на Димана Йосифова, нито намерение да обсъждаме друга, обясни пред „Класа“ депутатът Явор Нотев. Председателят на ПГ на БСП Ангел Найденов коментира, че номинации за съдебни инспектори в партията не са коментирани, както и предложението на ГЕРБ.
Номинациите и изборът на инспектори в Инспектората на ВСС предизвикаха скандал в края на миналата година. Сред номинираните тогава бяха и двама членове на ВСС - Иван Колев и Цони Цонев. Цонев беше принуден да се откаже заради общественото напрежение около факта, че като член на Етичната комисия към ВСС е прикрил от своите колеги, че срещу кандидат за ръководен пост - прокурор Жанета Красимирова, в прокуратурата е имало образувано наказателно производство.

Станете почитател на Класа