НПО-та се обявиха в защита на родителите

Проектът за закон за детето в предварителния му вариант може да бъде атакуван в Конституционния съд. Това заяви вчера на пресконференция д-р Виктор Костов от неправителствената организация „Свобода за всеки“. Проектът беше представен от Министерството на труда и социалната политика в началото на миналия месец и все още не е внесен за одобрение в Министерския съвет.
„Под предлог за защита на правата на детето,проектът отнема родителските права в полза на държавата“, обясни адвокат Костов.
Един от най-спорните текстове в проектозакона гласи, че могат да се подават анонимни сигнали и жалби при насилие над дете. „Когато решиш да дисциплинираш детето си по премерен начин, оказва се, че може чрез анонимен сигнал на недобросъвестен съсед, който не харесва, че му тропаш вечер, социалните да се намесят и детето да бъде изведено от семейството“, заяви Костов.
Друг текст от проектозакона, който буди несъгласие сред адвокатите, е въвеждането на сексуално образование, което може да започне още от предучилищна възраст, т.е. при деца на 5 години.
На 12 януари 2012 година предстои да се организира дискусия в парламента с участието на народни представители и неправителствени организации.



Четиригодишно момче в кома след побой
Момче на четири години изпадна в кома след побой във Варна, съобщиха от полицията. Малчуганът е приет в Детската клиника в Университетската болница
"Св. Марина" към 5 часа вчера сутринта и е настанен в шоковата зала. Дежурните лекари назначили допълнителни изследвания заради забелязани от тях синини и отоци по главата на детето. Направените снимки показали счупени ребра и счупена кост в основата на врата. По тялото на момчето личали и следи от стари травми. Майката, която придружавала детето, избягала след настаняването му в клиниката. Малчуганът живеел със свои близки в квартира във варненския кв.“Аспарухово“. За инцидента е уведомена прокуратурата. Полицията е задържала членовете на домакинството, където е отглеждано детето.

Станете почитател на Класа