Борисов: Абсурд е да узаконим незаконното строителство

Абсурд! Така реагира вчера премиерът Бойко Борисов на едно от предложенията на бизнеса за подобряване на икономическата ситуация в страната. Той и голяма част от министрите участваха в традиционата среща на правителството с представители на водещи компании у нас. Да узаконяваме незаконното строителство, освен че не е икономически изгодно, не е и морално, коментира министър-председателят.
Той твърдо обяви намерението България да участва в Пакта за финансова стабилност, като правителството ще разчита за подкрепа на всички парламентарни партии. Хубаво ще е да покажем на Европа, че сме една сплотена нация по този важен въпрос, каза той. Година след година всяка политическа партия е рушила устоите на Европа с обещания, които не могат да бъдат изпълнявани. Звучи много добре да кажеш на хората, че ще се пенсионират млади и че ще се вдигат пенсиите, но в един момент парите свършват. Държавите с дълг от 130 - 140 процента от БВП са живели на кредит, който не могат да си позволят, посочи Борисов. Трябва да оценяваме това, че нашият народ е дисциплиниран, сами си заложихме приоритети, които сега ще влязат в Пакта за финансова стабилност на ЕС, подчерта той. Важен приоритет за него е и създаването на електронното правителство. 2010-а беше годината на Росен Плевнелиев с инфраструктурните проекти, 2011 година е на Симеон Дянков с финансовата стабилност, а 2012-а трябва да е годината на Трайчо Трайков с икономическия растеж , коментира премиерът.
Министърът на финансите Симеон Дянков увери представителите на бизнеса, че ниското данъчно бреме ще се запази. В отговор на въпрос дали ЕС не върви към общи по-високи данъци, министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че именно намесата в данъчната политика се смята от кабинета за намеса в суверенитета на отделните държави. Щом има намеса в суверенитета, ние сме против, заяви премиерът.
България е една от малкото страни в Европа, които могат да мечтаят за икономически растеж през следващата година. За целта трябва да се правят реформи, защото тяхното забавяне излиза по-скъпо, е мнението на финансовия министър.
Когато преди две години в много държави се говореше за фискални стимули, в България се говореше за фискална консолидация. Сега нещата се обърнаха и страните говорят за фискална консолидация, а ние за стимули и растеж. Страните, които навремето изливаха вода в пясъка, сега се отбраняват, а тези, които поставяха стабилни бетонови основи,
сега могат да нападат, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него основният въпрос, който се задава, е защо получаваме ниски доходи, а един от отговорите е в структурата на икономиката и добавената стойност, която се създава в нея.
Необходими са значителни реформи и във водния сектор, защото през последните години там няма инвестиции, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. От следващата година планираме да окрупним управлението на сектора и да дадем възможност на бизнеса да влезе в този процес. На териториален принцип ще бъдат окрупнени зоните, които се обслужват - не е логично в едно населено място да имаме повече от един ВиК-оператор. Ще се направи и анализ на активите, както и на ценообразуването, посочи Павлова. Работим не само по изграждане на магистрали, но и по реконструкция и рехабилитация на около 3000 км пътна мрежа. Над 1,5 млрд. лв. са предвидените за
следващата година пари в бюджета на МРРБ - това са средства, които ще влязат именно в бизнеса за изграждане на инфраструктурата, обяви Лиляна Павлова.



Плевнелиев обяви десет приоритета
България има нужда от дългосрочна стратегия за развитие, каза новоизбраният президент Росен Плевнелиев пред представители на бизнеса. Хората в страната искат политиците да се обединят и да полагат усилия за националните приоритети. Усилията и интересите на инвеститорите се насочват към стабилни държави, които имат кауза и план и са готови на тежки реформи. Влизам в президентството не да упражнявам власт, а да работя, добави той. Плевнелиев обяви и десетте си приоритета в бъдещата си дейност:
-Справедливост за гражданите и премахване на местните царкировци
-Рязко подобряване на бизнессредата, което включва и създаването на електронно правителство
-Създаване на работещи институции, които гарантират спазването на правилата и елиминиране на корупцията
-Подобряване на инфраструктурата
-Подобряване на енергийната ефективност на икономиката
-Създаване на България на регионите
-Подобряване на репутацията на България
-Приоритетно развитие на науката, образованието и иновациите
-Културно и духовно развитие на нацията
-Точно определяне на икономическите двигатели на растежа и създаване на експортно ориентирана икономика

Станете почитател на Класа