Георги Първанов: Борисов очаква победа на БСП през 2013-а

Премиерите се избират от формациите, които са спечелили изборите. Това припомни вчера президентът Георги Първанов по повод изказване на министър-председателя Бойко Борисов, че сегашният държавен глава се готви да става премиер. Първанов изтълкува репликата на Борисов като знак за победа на БСП на следващите избори. По думите на президента, „казаното от Борисов означава най-малко едно - че следващият, който ще влезе във властта, който ще има отговорността за управлението, е българската левица в лицето на социалистическата партия“.
Що се отнася до моето политическо бъдеще, каквото имам да кажа, ще го кажа след 22 януари, допълни президентът Първанов.
Задочният диалог между премиер и държавен глава започна Бойко Борисов с изказването си по време на годишната среща на бизнеса с правителството. По същото време Георги Първанов бе гост-лектор на кръгла маса в София на тема „Политическото лидерство в 21-ви век”.
Погледнато реално – и президентът Първанов трябваше да ни благодари за това, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите - няма лошо, той трябва да го направи - но като социален президент, няма да му отива. Сиреч, ние и на Първанов му свършваме мръсната работа. А той, вместо да ни благодари, ни слага вето, заяви Бойко Борисов. Той бе категоричен, че правителството на ГЕРБ върши мръсната работа с реформите, от които ще се възползват следващите управляващи.
Заради тези думи президентът Георги Първанов благодари на Бойко Борисов за грижите и усилията, които полага за неговото бъдеще, след което коментира казаното от премиера ден по-рано (след ветото на президента върху увеличаването на пенсионната възраст), че ще изтърпят Първанов още малко.
Аз съм удовлетворен, че излизам след 10 години, след два мандата с високо вдигнато чело, достойно, отчете държавният глава. Георги Първанов обаче изрази съмнение дали сегашното правителство ще изкара пълния си мандат. Президентът пожела на Бойко Борисов да излезе след години също така удовлетворен от своя мандат, като вметна: „Дано да ги изкара, защото и това е под въпрос“.
„Спомнете си какво ни съветваше кръглата маса, организирана от президента Георги Първанов – вдигнете бюджетния дефицит. Добре че не го направихме”, каза от своя страна министър-председателят на срещата с бизнеса, след което се прекръсти и благодари на вицепремиера Симеон Дянков и на правителството.

Станете почитател на Класа