Тодор Коларов поиска нов закон за престъпното имущество

Законът за имуществото, придобито от престъпна дейност, да бъде преименуван на закон за противодействие необяснимото богатство. Предложението направи вчера пред БНР председателят на едноименната комисия Тодор Коларов. Според него досега познатата формулировка на закона стеснява приложното му поле и той е неефективен в случаите, когато се разследват „високите етажи на тежката организирана престъпност и политическата корупция“.
Коларов обясни, че вече е представил концепцията си за новите текстове с правосъдния министър Диана Ковачева.
„Да изчакаме да видим проекта, който ще изготви министърът на правосъдието. Може да бъдат направени съществени изменения, може да бъде изработен и нов проект“, каза още Коларов.
Той защити идеята конфискацията на имущество да става без влязла в сила присъда. „Не мога да се съглася, че основополагащият принцип, който беше залегнал при законопроекта на Маргарита Попова, а именно започване на гражданско производство без влязла в сила присъда, нарушава правата на гражданите и не се прилага в Европа и в света, това не е вярно“, каза Коларов.
В същото време ДПС представи своя версия на закона за гражданската конфискация. Тя предвижда закриване на комисията на Коларов. Националната агенция по приходите (НАП) ще изземе нейните функции, каза пред „Класа“ Четин Казак от ДПС. Разследванията на НАП, според предложението на депутатите от движението, ще започват след искане от прокурор. Те ще са срещу обвиняеми и подсъдими за конкретни престъпления като отвличания, поръчкови убийства, ръководене на престъпни групи, разпространение на наркотици, трафик на хора и др. Несъответствието между приходи и разходи в размер на 300 000 лева също ще може да е причина за започване на производство. Срокът на разследванията пък ще е около шест месеца.
През юли парламентът отхвърли промените в проектозакона за имущество, придобито от престъпна дейност, писан от екипа на бившия правосъден министър Маргарита Попова, заради предложението да има конфискация без влязла в сила присъда.

Станете почитател на Класа