Първанов наложи вето на Закона за обществено осигуряване

Президентът Георги Първанов налага вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 година (ЗДОО) и го връща за ново обсъждане в парламента. Това става ясно от публикувана на сайта на президентството информация вчера. В мотивите на президента пише, че този закон е приет при съществени процедурни нарушения и съдържа непреодолими законодателни недостатъци, засягащи основни и неотменими права на гражданите. Има възражения срещу отмяната на индексирането на пенсиите, покачената пенсионна възраст и увеличения срок за изчисляване размера на обезщетенията при временна неработоспособност, майчинство и безработица. Чрез приетата законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика, категоричен е президентът.
Нормата, която отменя индексирането на пенсиите и игнорира т. нар. златно швейцарско правило, е нецелесъобразна, посочва още Първанов. Според него увеличаването на срока за изчисляване размера на обезщетения при временна неработоспособност, майчинство и безработица с шест месеца ще доведе до намаляване на компенсациите. Приетото увеличение на пенсионната възраст не отчита адекватно демографските процеси в страната, здравното състояние и продължителността на живота на населението, равнището на доходите и осигурителните плащания, заявява в мотивите си президентът. Той споделя експертните оценки, че промените в пенсионната възраст не гарантират очаквания финансов резултат и не са съобразени с пазара на труда. Георги Първанов подчертава още, че ЗДОО е приет в нарушение на установената процедура. Това създавало предпоставки за оспорването му като противоконституционен. „Добре разбирам, че бюджетът на ДОО за 2012 г. ще се изпълнява в условията на световна финансова и икономическа криза. Затова многократно съм призовавал за предприемането на широкомащабни антикризисни мерки, които да намалят тежките последици от кризата, и смятам, че социалната цена за преодоляването й следва да се сподели солидарно от всички социални групи“, заявява държавният глава.
Първанов предупреди, че ще върне текстовете още в разгара на дебатите. Според приетия ЗДОО, възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 4 месеца всяка година, докато за жените нарасне от сегашните 60 г. на 63 г., а за мъжете - от 63 г. на 65 г. Наложените промени предизвикаха бурна реакция още при обсъждането им в парламента, а синдикатите организираха национален протестен митинг. „Това не е пенсионна реформа, а кърпеж по същество, но шоково се отразява върху живота на българските граждани, защото те не могат да си планират живота“, коментира наложеното вето председателят на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Следващият логичен ход на президента е да даде закона на Конституционния съд, каза вицепрезидентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов. „Президентът има това право и според мен ще го упражни. Този закон и цялата процедура по приемането му противоречат на конституцията“, допълни Манолов.



Държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика, каза президентът

Станете почитател на Класа