Дянков скептичен за консенсус по новия договор в съюза

Малко е вероятно страните от ЕС да се споразумеят единодушно по предложението на Германия и Франция за промени в европейските договори, с които да се даде отпор на дълговата криза в еврозоната. Това коментира българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю за Dow Jones Newswires, цитиран от БТА в навечерието на срещата на върха в Брюксел. Според него е възможно 17-те страни от еврозоната и още няколко от европейските държави да се съгласят на по-общо координиране на икономическите си политики, наблюдение на бюджетите им от европейски чиновници и строги граници на дълга и дефицита.
"България подкрепя стопроцентово предложението на Германия, всъщност ние вече сме приели промени в законодателството в съответствие с критериите от Маастрихт и съветваме всяка страна от ЕС да направи същото възможно най-бързо", изтъква Дянков. "Според нас трябва да има промени на договорите в крайна сметка, но това не е необходимо незабавно, можем да започнем с двустранни споразумения", допълва той.
България, която намали разходите си и скоро трябва да приеме промени в конституцията за ограничаване на бюджетния дефицит до 2% от брутния вътрешен продукт, е голям привърженик на бюджетната дисциплина и координираните национални бюджети, отбелязва Dow Jones Newswires. "Веднага бихме се класирали в една група със страни с по-стриктен бюджет", твърди Дянков. Само преди дни самият той обяви, че България е готова да влезе в бюджетен съюз заедно с още шест страни от еврозоната и Швеция. Това са държави с нисък бюджетен дефицит и без проблеми с дълга.
Коментарите на финансист №1 идват, след като висш германски политик обяви вчера, че Берлин е "по-песимистичен от миналата седмица за възможността за цялостно споразумение" за предложените промени в договора. По-вероятен сценарий е сделка на еврозоната и още "четири или пет" страни от ЕС за широка координация на икономическите политики.

Станете почитател на Класа