Парламентът даде ход на пенсионната реформа

С гласовете на 78 народни представители от ГЕРБ и 4 независими парламентът прие вчера на второ четене параграф 6 от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г., предвиждащ увеличаване на пенсионната възраст от догодина. Така от 1 януари възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд и това ще се повтаря всяка следваща календарна година до достигане на изискуема възраст за пенсиониране 63 години за жените и 65 години за мъжете.
Своя вот дадоха общо 135 депутати, като „против” гласуваха парламентарните групи на Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС – общо 51.
От 2014 г. пенсиониращите се хора ще могат да бъдат сигурни, че ще получават такава пенсия, каквато отговаря на приноса им към пенсионната система. Така социалният министър Тотю Младенов защити предложението на управляващите за вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца в следващите години.
Дебатите по предложението за увеличаване на пенсионната възраст още от 2012 г. предизвика разпалени, а на моменти дори ожесточени дебати, продължили до късно през нощта в сряда (когато пленарното заседание бе прекъснато поради липса на кворум), и бяха възобновени вчера.
„Стратегията е ясна – има пенсионер - има проблем, няма пенсионер - няма проблем”, заяви от трибуната зам.-председателят на Коалиция за България Петър Димитров, който видя дори „фашистки елементи“ в стратегията за увеличаване на пенсионната възраст. Колегата му от левицата Драгомир Стойнев пък обяви реформата като „геноцид за обществото“.
Проблемите в системата са причинени от сериозното дерайлиране на пенсионната реформа още от правителството "Сакскобургготски", изтъкна съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Той настоя ГЕРБ да не правят „никакви експерименти извън основната политика на пенсионния фонд“.
Алиосман Имамов от ДПС посочи, че липсват аргументи в подкрепа на увеличаването на пенсионната възраст.
В отговор депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова окачестви критиките към параграф 6 като „връх на политическата наглост“ и се обърна към опозицията с думите: “Вие имате един-единствен шанс да се молите да успее нашата реформа, защото ако Европа плаче, ние няма да плачем”.

Станете почитател на Класа