КТ „Подкрепа“ подготвя национална стачка

Решение за „национална стачка във всичките й форми“ е взел Конфедеративният съвет на КТ „Подкрепа“, става ясно от декларация, публикувана на сайта на синдиката. „Подкрепа“ е против увеличението на пенсионната възраст, отнемането на класа за прослужено време и подкрепя продължаващата стачка в БДЖ. Синдикатът потвърждава намерението си, заявено на 17 ноември, да се оттегли от тристранния диалог на всички нива.
От “Подкрепа“ призовават и всичките си регионални и професионални структури “да изразят своето несъгласие и възмущение с действията на управляващите, целящи отнемане на трудови и социални права и в крайна сметка влошавайки и без това тежкия живот на българина“.
Правителството е нарушило всички поети ангажименти в споразумението между синдикати, работодатели и държава за пенсионната реформа, смятат още от КТ „Подкрепа“. Според тях внесените промени в пенсионната система между първото и второто четене на бюджетните закони е незаконно.
“Подкрепа“ и другият синдикат КНСБ обаче се разминаха вчера за предстоящите форми на протест. Между двете организации има разнобой, тъй като според КНСБ трябва да се проведат друг тип протестни прояви, а не национална стачка. От конфедерацията са направили допитване сред членовете си и мнозинството от хората са изразили желание за различни форми на протест, тъй като не искат да спират дейността в предприятията си.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров изпрати декларация до депутатите, в която ги моли да не гласуват промени в пенсионната възраст от 2012 година.
Димитров иска парламентът да гласува единствено бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ и да остави пенсионната възраст да следва планираното в Националното споразумение придвижване в съответствие с очакваното нарастване на продължителността на живот.
Междувременно главният прокурор Борис Велчев заяви, че конкретни длъжностни лица от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) се проверяват по разследването за присвояване и безстопанственост. По думите на Велчев „срещу тях евентуално ще бъдат повдигнати обвинения“.



Преговорите в БДЖ продължават, стачката също


Профсъюзите и управителите на холдинг БДЖ отново не стигнаха до съгласие по част от точките на колективния трудов договор. Вчера преговорите завършиха само с насрочване на нова среща за днес. Синдикатите заявиха, че все още нямат причина да спрат протестите, затова и днес влаковете ще спрат между 8 и 16 часа.
Софийският градски съд не даде ход на делото за стачката в железницата. Причината е, че само 17 от общо 80 служители от „БДЖ-Пътнически превози“ са призовани правилно.



Зърнопроизводителите се заканиха да продължат протеста догодина


Зърнопроизводителите обявиха, че може да продължат протеста си след януари 2012 г. Дотогава фермерите ще видят как ще бъдат изплатени обещаните субсидии. На 15 декември очакват да получат пари животновъдите, на 2 януари 2012 г. трябва да бъдат получени ваучерите за безакцизно гориво и на 31 януари да бъдат изплатени европейските субсидии за единица площ. Стачкуващите изтеглиха тракторите си от столицата според уговорения с общината график. От Русе съобщиха, че е вдигната и блокадата от 104 тежки машини на Дунав мост, който в продължение на 7 дни бе окупиран.

Станете почитател на Класа