Росен Плевнелиев: Ще водя широка енергийна политика

Енергийната политика, която ще водя като президент, ще бъде много по-широка в сравнение с политиката на Георги Първанов. Това заяви вчера в Русе избраният за държавен глава Росен Плевнелиев. „Ако има голям шлем, това въобще не са руските проекти. Голям шлем за мен са трите приоритета – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация“, коментира Плевнелиев. Той определи енергийната ефективност като свой „тотален приоритет“.
Според него България не може да зависи само от един доставчик на енергийни ресурси, защото това създава предпоставки за кризисни ситуации, а българските предприятия трябва да бъдат подпомогнати от държавата в тази посока. „Инвестиция от 2 млрд. лв. ще се възвърне като 20 млрд. лв. от саниране например. Такава възвращаемост има само в магистралите“, обясни новоизбраният президент.
„От мен очаквайте ясна и категорична заявка за прагматичния президент на модерна България. Един държавен глава по конституция е длъжен да бъде и социален. За да бъдем социални, трябва да сме честни пред българските граждани и да кажем, че нито президентът, нито политиците създават работни места и доходи, защото те се създават от икономиката. Затова президентът на България трябва да работи за националната и регионалната икономика“, каза още Плевнелиев.
За да бъда прагматичен президент, трябва да постигам конкретни резултати, които ще се виждат през икономиката, допълни той. „Модерна България“ пък значело държава, която има работещи институции, визия за бъдещето и която постига прогрес по човешкия и националния приоритет и просперитет.
Плевнелиев заяви, че Националната стратегия 2020 няма да стъпва само на европейските фондове, а ще интегрира всички възможни механизми за финансиране. Той иска кметовете да не се молят на министерствата за пари, а да имат възможност да ги получават чрез своите регионални приоритети, заложени в програмата. Плевнелиев коментира, че кризата в Европа се дължи на факта, че европейските политици в последните 2 години не са били достатъчно бързи и ефективни. „Ако Гърция беше спасена преди 1 година, това щеше да стане на 4 пъти по-ниска цена“, заяви Росен Плевнелиев. Именно затова и реформите у нас нямали алтернатива, за пореден път коментира той.

Станете почитател на Класа