Британски лобисти се хвалят с влияние над правителството, “Даунинг стрийт” отрича

Лобисти от една от най-големите британски компании са били записани да се хвалят с влиянието си върху правителството, за да влияят на общественото мнение, показа журналистическо разследване под прикритие, цитирано в “Индипендънт”.
Представителите на Bell Pottinger са се похвалили пред Бюрото по разследваща журналистика, че само за 24 часа са накарали британския премиер Дейвид Камерън да повдигне пред китайския премиер Вън Цзябао проблем с интелектуалната собственост, засягащ техен бизнес клиент. Те твърдят, че имат достъп до външния министър Уилям Хейг, до началника на администрацията на премиера Ед Левелин и до съветника Стив Хилтън, стар приятел на Камерън. Bell Pottinger можела и да манипулира резултатите в Google, за да “удави” съобщения за нарушения на човешките права и детския труд, а специален екип се “грижи” за негативните данни в Wikipedia за техни клиенти.
Репортерите се представили като агенти на узбекистанското правителство, известно с незачитането си на човешките права, за да открият какво обещават британските лобисти и доколко работата им е прозрачна. От общо 10 фирми, към които се обърнали, половината отказали или не изпратили отговор, но 5 други, включително Bell Pottinger, изявили готовност да работят с мнимите узбеки за такса, започваща от 1 милион лири. Те добавили, че узбекистанското правителство ще трябва да проведе и някои реални реформи, за да подобри репутацията си, но не е задължително те са бъдат “бързи”. Лобистите можели да “улеснят” и среща между Камерън и узбекистанския президент, която по протокол се урежда от посланиците. "Просто не е вярно, че Bell Pottinger или друга лобистка компания има влияние върху правителствената политика", заяви говорител на Камерън. Проблемът за интелектуалната собственост е бил повдигнат пред китайския премиер, защото е бил “основателен”, според “Даунинг стрийт” 10.

Станете почитател на Класа