Диана Ковачева: За успешна съдебна реформа трябва постоянен диалог

Наясно съм, че за да бъде успешна съдебната реформа, трябва да има постоянен диалог. Това заяви новият правосъден министър Диана Ковачева, след като бе одобрена вчера за този пост с гласуване в парламента. Изборът се наложи, след като досегашният министър Маргарита Попова бе избрана за вицепрезидент на републиката в екип с новия държавен глава Росен Плевнелиев. Кандидатурата на Ковачева беше представена пред депутатите от вицепремиера Цветан Цветанов.
От гласувалите 166 народни представители 109 гласа бяха „за“, 44 - „против“, въздържаха се 13. За Ковачева гласуваха депутатите от ГЕРБ и 11 независими, против бяха от БСП, ДПС и „Атака“, а от Синята коалиция се въздържаха, както и един народен представител от левицата.
„Надявам се да бъда човекът, който подава ръка за сътрудничество, и да достигна и надхвърля високата летва на г-жа Попова“, каза Диана Ковачева. Тя допълни, че днес ще се запознае с членовете на ВСС. Тя определи за своя основна задача да подкрепя съдебната система и да работи в диалог с хората в нея. „Разчитам, че в края на мандата системата ще продължи да бъде независима, каквато е досега“, допълни Ковачева. Правосъдният министър не отговори дали ще има кадрови промени в екипа на повереното й ведомство.
„ Предстои ми да представя и да защитя напредъка на България в областта на правосъдието – въпрос, обвързан с важни теми като вътрешния ред, сигурността и корупцията“, заяви Ковачева. Тя обясни, че очаква реформата да бъде припозната и подкрепена от представителите на съдебната система. Министърът каза, че за нея е важно взаимодействието със законодателната власт. „Очаквам съвместно с представителите на законодателната власт да бъде разработен проект, който да получи подкрепа", заяви Ковачева. Като свой приоритет тя посочи засилване на гаранциите за върховенство на закона и защита правата на гражданите.
Депутатката Мая Манолова от БСП се обяви против избирането на Диана Ковачева с аргумента, че новият правосъден министър нямало да се противопоставя на вицепремиера Цветанов или на премиера и няма да промени досегашната политика в сектора. Манолова се съмнява „как така човек без ден стаж в съдебната система като Диана Ковачева ще се изправи пред ВСС и ще отстоява принципни позиции“.
Павел Шопов от партия „Атака“ разчете в отсъствието от пленарна зала на министър-председателя Бойко Борисов „неглижиране, политически нихилизъм и пренебрежение към парламента“.
Четин Казак от ДПС заяви, че досегашният министър Попова не е свършила никаква работа.

Станете почитател на Класа