Бойко Борисов: Всеки сам трябва да си плаща осигуровките

Премиерът Бойко Борисов подкрепи вчера идеята на БСК държавните служители сами да плащат осигуровките си. „Полицаите, военните и част от администрацията не си плащат осигуровките. Става дупка в НОИ. Тогава ние вземаме от данъците на хората и ги прехвърляме в НОИ. Всеки човек трябва сам да си плаща осигуровките, да си плаща данъците. Ако това означава понижаване на заплатите, то може да им бъде компенсирано с повишение на заплата толкова, колкото държавата поема като осигуровки“, коментира премиерът, след като вчера откри реновирано отделение в МБАЛ „Света Анна“.
Бойко Борисов допълни, че е възложил на работна група да разгледа пакет от мерки, свързани с ранното пенсиониране и ограничаването на броя на инвалидните пенсии. Конкретните мерки ще бъдат взети през следващите няколко месеца след консултации със синдикатите, членовете на ГЕРБ и депутатите и ще бъдат обявени, каза още Борисов. Премиерът заяви, че привилегиите на ранно пенсиониращите се служители на МВР и Министерството на отбраната ще бъдат обвързани с конкретната длъжност, заемана от съответния служител.
„В края на краищата един летец на 41 години го правиш пенсионер. Човек, на когото адреналинът му е в кръвта, изведнъж, на 41 години става пенсионер“, коментира министър-председателят.
Премиерът изрази позицията си и за насрочения за днес национален протест, организиран от синдикатите. „Националният протест е за всеки, който иска да протестира. Аз протестирам срещу това, че години наред те не са протестирали, когато е трябвало. С удоволствие бих отишъл да протестирам срещу тези, които са ми оставили тези милиарди дългове в момента да плащам“, каза Борисов.
Премиерът обяви още, че се надява на здравия разум на работещите в железниците и те да прекратят стачката, за да не фалират компанията. Той напомни, че правителството иска компанията да бъде оздравена и да предлага качествена услуга.
„780 милиона лева са дълговете на железниците. Години наред са знаели, че трупат дългове. Защо 300 милиона платиха за влакове, по-точно поръчаха влакове, които трябва да платим сега? Кой обикновен гражданин или семейство, който има излишък в своя бюджет, ще отиде да купи нещо на кредит, за да му плаща лихви? Защо тогава българските железничари не са отишли да стачкуват?“, попита Борисов.
Държавата няма право да поеме дълговете на болниците и няма да го направи, каза още премиерът. Дълговете се трупат при лош мениджмънт, а държавата не е „брашнен чувал“, коментира премиерът. Той препоръча на лекарите, вместо да стачкуват, „да направят курбан“ заради зачестилите смъртни случаи в последните дни.
На въпрос ще стане ли футболист на годината, Бойко Борисов отговори лаконично: „Аз съм си”.

Станете почитател на Класа