Президентите се сблъскаха за реформата в пенсионната система

Сблъсък между държавния глава Георги Първанов и бъдещия президент Росен Плевнелиев се очертава по темата за реформата в пенсионната система. Това стана ясно по време на вчерашната им обща пресконференция, която двамата дадоха, след като се срещнаха на „Дондуков“ 2.
„Реформите нямат алтернатива, необходимо е отговорно отношение, за да бъдат намерени правилните решения за сегашната ситуация. Не бива да подронваме стабилността на България и ако го направим, си вкарваме голям автогол“, заяви Плевнелиев. Според него, ако не се стигне до изпълняване на правителствената програма за съкращения в България, страната ще влезе в нестабилност с непредвидими последици.
„През 2010 година бяха подписани решения за провеждания на пенсионната реформа за един по-продължителен срок и аз не мога да се отметна от позициите, които заемах тогава“, заяви по същата тема Георги Първанов. Той беше категоричен, че не е съгласен с идеите за промени, които се предлагат от кабинета. Президентът подчерта, че социалната ситуация е много напрегната.
„Очаквам напрежението по-скоро да се затегне и това ще рефлектира върху политическото и гражданското пространство“, каза Първанов. Според него още в първите дни от мандата си новият президент ще бъде принуден да играе ролята на активен социален посредник, и то в сътрудничество с другите институции и политически партии.
Двамата се противопоставиха и по темата за отзоваването на българските дипломати, работили за „Държавна сигурност“.
„Оставам на своята политическа позиция, която заявих още по време на предизборната кампания“, заяви Росен Плевнелиев. Преди вота той беше категоричен, че ще подпише указа за отстраняването на посланиците, ако стане държавен глава. На 23 ноември тази година Конституционният съд обяви, че решението за лустрация, прието от кабинета, е противоконституционно. Плевнелиев каза, че очаква до два месеца да се стигне до решаване на казуса.
„Когато има решение на КС, то се изпълнява, а не се коментира“, заяви Георги Първанов. Според него при това решение на съда кабинетът трябва да промени мотивите, с които иска отстраняването на дипломатите. „Не може да се изисква от президента да издаде указ на основата на тези мотиви. Това би означавало той да наруши закона“, обясни държавният глава.

Станете почитател на Класа