Бойко Борисов: Няма да ме уплашат с протести

Изобщо да не си мислят, че с протест ще ме уплашат, на другия ден си давам оставката. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV вчера по повод протестите в страната.
„Като искат протести, да си изберат такива като Сергей Станишев, Иван Костов и Жан Виденов да фалират държавата. Светът лети в пропаст и ние искаме да направим така, че нашата държава да не лети в тази пропаст“, каза още Борисов.

За стачката в БДЖ

Не ме притеснява това, че ще стачкуват. Истинското ми притеснение е, ако министър Московски не успее да се договори с кредиторите в Германия, коментира Борисов. Тогава 150 млн. евро директно канцлерът Ангела Меркел трябва да ги предвиди в германското правителство, защото ние няма да можем да ги платим, обясни премиерът „Тези хора прекрасно са знаели, че БДЖ всяка година е на държавна дотация. Да са стачкували тогава. Доброто управление е да съумеем да разсрочим кредитите. Това предприятие трябва да стане печелившо“, категоричен беше Борисов.

За фермерските протести

„Те искат да ни съборят правителството, защото са получили повече пари с 50%. Ами да го съборят. Гръцките фермери си блокираха, блокираха и така се наблокираха хубаво в Гърция, че да не си им на мястото“, каза премиерът за протестите на зърнопроизводителите. Той обясни, че когато кабинетът му е дошъл на власт, земеделците получавали 450 млн. лева на година, а животновъдите – нито лев. „Средно на година с близо 450 млн. повече давахме за сектор земеделие. За 2012 г. зърнопроизводителите специално получават 1 млрд. и 260 млн. лева. Събирали се онзи ден в Пловдив, от „Бентли“ им започват колите “, заяви Борисов.

За исканията на полицаите

Щях много да им се радвам на полицаите, ако бяха протестирали, когато всички в парламента говореха как не били реформирани, как получавали най-много пари, каза Бойко Борисов. „Казал съм на министър Цветанов да се срещнат днес (бел. ред. - вчера). Когато откликнахме, че в службите за сигурност имат повече привилегии от необходимото и започнахме да ги отнемаме, сега изведнъж хайде протест. Добре, протест. Партиите умишлено насадиха в обществото, че МВР получава повече пари“, допълни министър-председателят.

За здравеопазването

„Даваме 3,250 млрд. лева за здравеопазване – рекордно, което гарантира много по-добро здравеопазване. Мисля, че много повече се стараят в болниците. Заради няколко лекарски грешки да се хвърля всичко върху лекарското съсловие, това не е правилно. Истински съжалявам за загубилите живота си хора“, каза Бойко Борисов. Той уточни, че „имаме страхотни лекари, за съжаление някой път се случва грешка“. Според него обаче е неприемливо да кажеш на една бременна жена: „Ходи по улиците, разхождай се."
Като казахме, че ще правим реформа в спешната помощ, те веднага казаха – ние ще стачкуваме. Да стачкуват, ние ще си направим реформата, допълни премиерът.

За личностите на деня

За Тотю Младенов и за това, дали ще го отстрани, Борисов заяви: „Сега се бори като тигър. Нека да се справи с всичките тези реформи, защото искам да продължим до края с тях.“ За Волен Сидеров и „Атака“ премиерът коментира, че не се интересува от тази партия.
„Не се интересувам от това, което говори Сидеров. Всеки ден да ме пита някой защо жена ми избяга, да ми се върне парламентарната група, хайде малко по-сериозно. Аз се мъча цял ден с трактористи, земеделци, полицаи, учени и става въпрос все за пари. С цялото ми уважение към Волен - да си гледа партията, семейството, нито искам да ми се бъркат, нито аз на тях“, подчерта Борисов.

За футболната класация

Премиерът коментира и класацията за „Футболист на годината“, в която мери сили в оспорван двубой срещу Димитър Бербатов. „Ако стана „Футболист на годината“, ще си взема наградата – няма как да се призная за слаб играч“, заяви Бойко Борисов. Премиерът допълни, че ако Христо Стоичков го беше попитал за съвет, той щеше да му препоръча да не приема званието „Доктор хонорис кауза“ от Пловдивския университет. Борисов уточни, че самият той често получавал покани от университети за подобни отличия, но отказвал.

Станете почитател на Класа