Борис Велчев подкрепи Николай Кокинов за втори мандат

Главният прокурор Борис Велчев подкрепи кандидатурата на градския прокурор Николай Кокинов за втори мандат. „Ако имах правото да предлагам административни ръководители, щях да предложа господин Кокинов, защото мандатът му беше успешен“, заяви обвинител номер едно преди вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов трябва да освободи позицията си на 21 декември. За поста се бори и ръководителят на районната прокуратура Александър Налбантов.
Преди заседанието на ВСС избраната за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че очаква с нетърпение Диана Ковачева да заеме поста правосъден министър.
Тя пожела на наследника на поста си да води същата политика на реформа и критичност, за да работи съдебната система, и да продължи всичко това, което вече е започнато като работа в Министерството на правосъдието.
Висшият съдебен съвет насрочи извънредно заседание следващия вторник заради решението на Конституционния съд (КС), според което се отменят текстовете от Закона за съдебната власт (ЗСВ), даващи право на членовете на съвета да приемат подзаконови нормативни актове. Съветът вече няма право да създава наредби, с които да се оценяват магистратите, както и тяхната натовареност. Главният прокурор коментира, че разпореденото от КС вероятно ще създаде проблеми и трябва да бъде намерено решение.
Другата седмица ВСС ще заседава извънредно и заради писмото на Съюза на съдиите, които също алармират за проблеми с конкурсите за атестиране на съдии, следователи и прокурори.
Според Съюза на съдиите процедурата за преместване на магистрати в съдебната система е неясна.
На заседанието си членове на ВСС отстраниха от длъжност за 6 месеца окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, който подслушваше приятелката си с незаконни СРС-та.
Временно на негово място бе назначен заместникът му Розалин Трендафилов.
Повишени в ранг пък бяха двама съдии от Софийския градски съд. Петя Крънчева, която оправда подсъдимите за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле и Вера Чочкова, която оневини зам. вътрешния министър Раиф Мустафа, вече ще правораздават във Върховния касационен съд.



ВСС плаща 50 000 лв. на роднините на починал следовател

Висшият съдебен съвет трябва да заплати сумата от общо 52 183 лева на семейството на следователя Илия Илиев, който почина от инфаркт пред кабинета на главния прокурор Борис Велчев през 2006 година. Приживе Илиев водеше разследването за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, убита през 2000 година в столичния квартал „Стрелбище“. Именно заради това дело следователят е преждевременно пенсиониран заради издаване на служебна информация на обвиняем по делото.
ВСС на два пъти отказва да го върне на поста следовател въпреки съдебно решение. Заради това Върховният съд разпорежда на наследниците му да бъде изплатено обезщетението.

Станете почитател на Класа