Росен Плевнелиев взима за съветник Евгени Ангелов

Зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов ще напусне поста си и ще стане съветник на новоизбрания президент. Това обяви вчера във Варна избраният президент Росен Плевнелиев. "Последните две години и половина работих с него. Той е млад и работоспособен човек, който направи много за отпушването на програмата "Конкурентоспособност" и за програми, свързани с подкрепата на малки и средни предприятия", аргументира се Плевнелиев. Той уточни, че промяната вече е обсъдена с премиера Бойко Борисов и с министъра на икономиката Трайчо Трайков.
БСП от своя страна предупреди вчера Плевнелиев с официално писмо да спазва конституцията и да не започва мандата си с нейното погазване. Писмото е подписано от депутата от Коалиция за България и бивш конституционен съдия Любен Корнезов, който припомня на Плевнелиев, че Конституционният съд (КС) е обявил за противоконституционни лустрационните текстове от Закона за дипломатическата служба и че не върви президентът да твърди, че първата му работа, като стъпи на „Дондуков“ 2, е да освободи посланиците, за които има данни за агентурно минало. Корнезов е категоричен, че решенията на КС са задължителни, а „президент, който наруши конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен".
Плевнелиев отговори, че проблемът има два аспекта - политически и технически. „За политическия аспект вече декларирах, че ще подпиша съответните укази, които дават възможност за обновяване на българската дипломация“, каза новоизбраният президент. Той уточни, че след като встъпи в длъжност, ще се консултира как да бъде направено това в съответствие с решението на КС. "Политически съм категорично "за", а технически ще видим как ще бъде направено това", обобщи Плевнелиев.
Помолен да коментира стачката в БДЖ и пенсионната реформа, Росен Плевнелиев заяви, че иска да бъде прагматичен президент в модерна България, което по думите му означава реформи в БДЖ, а не фалит. Той бе категоричен, че е „за“ реформите както в железниците, така и в пенсионната система.

Станете почитател на Класа