Законът за БТА мина на второ четене в ресорната комисия

Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии прие на второ четене проекта на закон за БТА, чийто вносители са председателят на комисията Даниела Петрова и Екатерина Михайлова с 16 гласа „за“, без нито един против или въздържал се. С това решение се дава "зелена светлина" на една
изключителна институция и стабилност за нейното бъдеще, отбеляза
генералният директор на БТА Максим Минчев.
Новите законодателни текстове уреждат устройството, дейността и управлението на агенцията като национален независим информационен институт на Република България и регламентират дейностите на институцията, която вече ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка. Със законопроекта се създават необходимите гаранции за осигуряване на независимостта на БТА от политическа, идеологическа и икономическа власт. Определя се и начинът на дейността, осъществявана от БТА. Специална регламентация е предвидена за дейността на агенцията по време на избори. Изчерпателно са посочени случаите, в които БТА е длъжна да разпространява информация от държавните органи и институции. Изброени са и органите и институциите, които имат право на достъп до информационните продукти на агенцията, за което е предвидена целева държавна субсидия.
Законът за БТА предвижда институцията да се управлява от генерален директор, който се избира и освобождава от Народното събрание с мандат за 5 години. Държавната субсидия на агенцията ще бъде включена в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.
След гласуването на текстовете в пленарна зала и обнародването им в Държавен вестник БТА ще получава и субсидии за информационно осигуряване на държавата и за придобиване и поддържане на дълготрайни материални активи. Собствените приходи на агенцията ще са от дейности, пряко свързани с дейността на БТА и управлението на нейното имущество.
Одит на бюджета и управлението на имуществото на БТА ще се осъществява от Сметната палата.
Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии прие за сведение на своето заседание отчета на СЕМ за първото полугодие на тази година.

Станете почитател на Класа