Конституционният съд отмени лустрацията за дипломати

Конституционният съд (КС) отмени промените в Закона за дипломатическата служба, които не позволяваха на агентите на бившата „Държавна сигурност“ да заемат постове във външната политика.„Практиката на Конституционния съд на Република България определя, че принадлежността в миналото към структурите на тоталитарните тайни служби не може да бъде основание за ограничаване на конституционни права и в частност за забрана за заемане на определена длъжност“, пишат в решението си магистратите.
Промените в Закона за дипломацията бяха внесени в парламента от външния министър Николай Младенов, който обясни, че те не представляват лустрация, а просто ограничават достъпа на бившите кадри на ДС до определени позиции.
Идеята не бе посрещната добре от опозицията и през септември 56 народни представители от БСП и ДПС внесоха искане в Конституционния съд за обявяване на текстовете за противоконституционни и за противоречащи на международното право.
Пред „Класа“ председателят на парламентарната група на БСП Ангел Найденов заяви, че партията не е изненадана от решението на съда. „Единствено вината на министъра и политическото лицемерие на ГЕРБ доведоха до необходимостта да бъде сезиран КС“, каза Найденов.
В решението на Конституционния съд се отменят и текстовете, които оправомощават дипломатическата служба „самостоятелно да осъществява, планира и координира външната политика на Република България“. Съдът отбелязва, че тя е единствено специализирана администрация, която е подчинена на конституционно установените органи.
Отзоваването на дипломати, които са били сътрудници на бившите тайни служби, предизвика напрежение в институциите през лятото. Правителството поиска те да бъдат върнати в страната, но президентът, който всъщност единствен има право да ги отзове, отказа. Независимо от това 13 посланици от общо 35, които бяха огласени като агенти, бяха върнати в страната с безсрочни командировки.
Решението на КС за обявяване на промените в Закона за дипломатическата служба за противоконституционни означава, че тези текстове просто отпадат от закона, коментираха юристи. Това не означава, че целият текст за дипломацията ще бъде разглеждан и гласуван от парламента.
В предишни свои решения КС също е отменял лустрационни елементи. През 2009 година например е отменен чл. 3 от правилника за работа на Народното събрание, с който се забраняваше на депутати с установена принадлежност към ДС да заемат ръководни постове в парламента и парламентарните комисии.

Станете почитател на Класа