Премиерът поема ръководството на тристранния съвет

Двата синдиката се съгласиха да се върнат на масата на преговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, но при условие че министър-председателят Бойко Борисов лично поеме ръководството на „взривения“ социален диалог в страната. „Социалният диалог трябва да продължи, за да стане ясно как да продължат реформите във всички сфери, така че и пенсионната система да е устойчива“, заяви министър Тотю Младенов след приключването на разговорите вчера между премиера, двата основни синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ и зам.-министъра на финансите Владислав Горанов. До областните управители в страната е изпратено разпореждане да се свикат спешно местните структури на тристранката, „за да се обсъдят всички наболели въпроси за социално-икономическите проблеми“, обяви министър Младенов.
С нарочно писмо до Бойко Борисов коментирахме начина, по който да се възстанови социалният диалог, защото и ние, и правителството решихме, че има много въпроси, които трябва да бъдат коментирани там“, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му връщането на синдикатите в преговорите не бива да се тълкува като смекчаване на позицията им, още повече че те ще се водят в условия на стачка. „По никакъв начин няма да приемем увеличение на пенсионната възраст от следващата година. Подготвяме предложения за други мерки, работодателите също имат своите предложения как пенсионната система да стане по-устойчива“, добави той.
Позициите ни остават твърди по пенсионните реформи и по отношение на клас "прослужено време", потвърди Евгени Душков, председател на стачния комитет на КТ „Подкрепа“. Двата синдиката напуснаха тристранката в понеделник с мотива, че финансовият министър Симеон Дянков предложи увеличаване на пенсионната възраст с година от 2012 г. вместо от 2021 г. и премахване на класа за прослужено време от заплатите с поправки в Закона за бюджета за следващата година, без да го обсъди с тях и с представители на работодателите. След срещата с премиера Борисов вчера Пламен Димитров заяви, че няма да позволят вицепремиерът да „се опитва да торпилира социалния диалог“, а Евгени Душков подчерта, че организацията му е категорично против Дянков да председателства тристранката занапред, защото „практиката показва, че с този човек не може да се работи“.
Синдикалистите заявиха, че огромният дефицит в пенсионната система на НОИ може да се намали чрез увеличаване на приходите и криминализиране на неплащането на осигуровки. Пламен Димитров припомни, че по данни на Националната агенция за приходите невнесените осигуровки за годината са около 1,2 млрд. лв. и дори само 200 млн. лв. от тях да се съберат, няма да се налага увеличаване на възрастта за пенсия от 63 на 64 г. за мъжете и от 60 на 61 г. за жените. Синдикалните лидери потвърдиха, че на 30 ноември пред парламента ще има национална демонстрация срещу едностранното решение на правителството за повишаване на пенсионната възраст и премахването на парите за стаж от заплатите.
Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов пък съобщи, че заради парите на НОИ с два дни се отлага внасянето на поправките към Закона за бюджета за 2012 г.

Станете почитател на Класа