СДС даде вот на доверие на Мартин Димитров

Националният съвет на СДС даде вчера доверие на председателя на партията Мартин Димитров и той запази лидерския си пост. 45 души подкрепиха Димитров, деветима бяха „против", трима се въздържаха, а повече от 20 членове на ръководството на партията не участваха в гласуването. Те обяснили решението си с мотива, че такава процедура в устава на партията няма. Общо 82-ма делегати присъстваха на заседанието.
Вотът на доверие бе поискан от самия Мартин Димитров. Той мотивира искането си със слабото представяне на синята партия на последните избори. Именно резултатите от изборите станаха причина от столичната организация на СДС да поискат оставката на Мартин Димитров. Същото направи и евродепутатът от квотата на СДС Надежда Нейнски.
„Поисканият вот на доверие е европейският начин за търсене на подкрепа от партията. По-добрият вариант е да продължим нашата работа за укрепване на партията. Това ръководство има още потенциал. СДС ще бъде интелигентната опозиция на ГЕРБ, но в същото време ще се разграничава от БСП“, коментира след вота Мартин Димитров.
„Трябва да се назначи служебно ръководство, което да насрочи конференция“, заяви Надежда Нейнски. Тя определи вота на доверие за Димитров като „служебна победа“
Найден Зеленогорски пък коментира, че бъдещето на дясното в България е на Синята коалиция плюс, която трябва да бъде максимално разширена.
Въпреки убедителния резултат в полза на Мартин Димитров на вътрешнопартийното гласуване, членове на Националния съвет на СДС коментираха зад кулисите, че гласуването е било „цирк и пародия“. Активисти на синята партия негодуваха, че Димитров не е избиран от НИС, а иска доверие от него.
Освен традиционно силната столична организация на СДС, опозиционно настроени срещу сегашното ръководство на партията са още структурите на сините в Пловдив, Благоевград, Велико Търново и Стара Загора. Според участници в заседанието организациите от Шумен и Ямбол дори нямали официално представителство в съвета.

Станете почитател на Класа