Диана Ковачева ще е новият правосъден министър

Диана Ковачева, която е изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“-България, ще е новият правосъден министър. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов след срещата си с министър-председателя на Швеция Фредрик Рейнфелд.
Ковачева поема поста, след като Маргарита Попова беше избрана за вицепрезидент през ноември. Борисов обясни, че вече е предложил поста на Ковачева и тя е приела. Той каза, че ще я представи пред медиите след приемането на Закона за бюджета. Премиерът беше категоричен, че тя е много добре приета в Брюксел. Според него Ковачева има опит при работата с чуждите институции.
Самата тя призна вчера сутринта пред БНР, че е била поканена от премиера да заеме поста. Ковачева вметна, че става дума за предварителен разговор, а не за официална покана. „За мен подобна позиция би била голямо предизвикателство“, каза юристката.
Диана Ковачева е доктор по международно право и международни отношения, като тема на доктората й е "Създаване на Международния наказателен съд и основни аспекти на неговата юрисдикция". Магистър е по европейско право от Софийския университет, има и магистърска степен от университет "Нанси 2", Франция, където е защитила дисертация "Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС". Владее английски, френски и руски. Между 2001 и 2002 г. е била старши експерт в правосъдното министерство в дирекция "Международно сътрудничество и международноправна помощ". От 2002 г. е изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници" Transparency International–България.
На пресконференцията премиерът коментира и икономическата ситуация в Европа. Според Борисов не е нормално някои страни да не спазват фискалните норми, приети от ЕС. Той каза, че държавите, които спазват финансовата дисциплина, имат право да изискват и решенията да се вземат от тези, които носят отговорност.
„В противен случай всички отиват и казват – дайте от вашите пари сега, щото ние години наред харчихме повече, отколкото изкарвахме като нация. Редно ли е? Не. Ама в същото време искаме да вземаме и ние решения. Решения за кое? Когато харчехте много повече, отколкото изкарвахте, питахте ли ни нас, не сте ни питали“, каза премиерът.



Правителството ще обяви конкурс за изтребители през 2013 г.


Най-рано през 2013 година може да се стигне до закупуване на изтребители за Българската армия. „Шведската военна индустрия проявява интерес за продажбата на стратегически бойни самолети за България“, заяви от своя страна министър-председателят на Швеция Фредрик Рейнфелд.
Премиерът Бойко Борисов каза, че темата е била повдигната по време на разговорите. Той обясни, че е изпратено запитване до всички големи производители на самолети.

Станете почитател на Класа